За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което

...
За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което
Коментари Харесай

Румен Радев: Стокообменът ни с Австрия е 1,2 млрд. евро

За последните 7 месеца това е нашата трета среща, което е удостоверение за засиления интерес и волята на двете страни – България и Австрия, да задълбочават и развиват своите връзки, основани на другарство и взаимно доверие. В резултат на това нашият стокообмен възлиза на 1,2 милиарда евро, а Австрия е водещ задграничен вложител в България. Това съобщи президентът Румен Радев след срещата си с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, съобщи БГНЕС.

Приемаме тези обстоятелства като една солидна основа за още по-успешно икономическо съдействие, като доказателство за това е и бизнес форумът, който се организира през днешния ден и е фокусиран върху транспортната инфраструктура. Тя е извънредно значима за нашата съгласуваност, добави Радев. Той акцентира, че нашите страни си взаимодействат и сътрудничат извънредно интензивно в границите на триото като ротационни ръководители на Европейски Съюз.

Обсъдихме общата политика за сигурност и защита, съдействие, европейският фонд за защита, както и нови механизми за нараснала сигурност. Говорихме и за провокациите на мигрантската рецесия, нуждата от промяна на Общата европейска система за убежища, вероятността на кохезионната политика след 2020 година, Дунавската тактика и вероятността на страните от Дунавския район.

Обединихме се към това, че тактиката би трябвало да откри своето възобновление, защото тя е значима освен за страните от този район, само че и за България, защото тук се намират минимум развитите райони. И наш народен приоритет е да търсим механизми за тяхното развиване, добави още Радев.

Той сподели още, че напъните, които поставя България, са за съвременна, сигурна и просперираща Европа. От своя страна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен сподели, че задължението на страната му в България за вложенията е сериозен. Независимо от това, че и двамата сме относително малко време на нашите постове, към този момент неведнъж сме се срещали, изключително напоследък.

Историческите връзки сред двете страни са доста дълбоки и също по този начин в границите на Европейски Съюз ние сме стратегически сътрудници по доста тематики, а това е обвързвано както и с целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и на последващото председателство, което Австрия ще поеме, нашите цели са съвсем идентични. Например що се отнася до тактиката, обвързвана със Западните Балкани. Силно се надявам, че срещата на върха в София през май в действителност ще докара до прогрес.

Що се отнася до приемането на България в Шенген, ние оценяваме напъните на България, свързани със отбраната на външната граница на Европейски Съюз и се надяваме, че всички тези старания ще получат съответното самопризнание, акцентира австрийският президент. Нашият ангажимент в България що се отнася до вложенията е сериозен. Ние доста се грижим и за това чиновниците, които работят в австрийски компании тук, да бъдат обучавани и квалифицирани.

Австрийските компании имат доста добра процедура освен в България. Това е една дълготрайна инвестиция, те влагат в хората, освен в своите компании, посочи президентът на Австрия. По отношение на културата имаме също добър продан. Днес следобяд ще поставим началото на нов австрийско-български план – този на Бронзовата къща. Освен това съм доста заинтригуван да посетя и Пловдив, който ще е Европейска столица на културата. Ще отидем и в Русе, а това е родният град на Елиас Канети – той е австриец, само че от български генезис. Това също е една доста мощна връзка, добави още Александър Ван дер Белен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР