За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на

...
За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на
Коментари Харесай

Кунчев смрази: Иде нигерийски щам на коронавируса! Ангелов предлага мерките у нас да са регионални


За последните 14 дни следим наклонност за гладко повишаване на числата, както на заболеваемостта, по този начин и на заетостта на леглата в лечебните заведения. Наблюдаваме една добра наклонност и ще проучваме дали тя ще продължи – броят на излекуваните по отношение на броят на доказаните случаи – близо 1:3.

Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура и въведените противоепидемични ограничения.

На национална база заетостта на леглата в лечебните заведения за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните кревати са запълнени на 53%.

Увеличението е единствено в обособени области, посочи здравният министър. Обсъждаме използването на местен метод за преодоляване на епидемията в обособени места в страната, сподели още Ангелов.

Медиците, които са инфектирани сега са 733 дейни случая. 86 от тях са в лечебни заведения, 7 са в интензивни заведения, а останалите на домашно лекуване.

Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вид на вируса, така наречен английски вид, заяви проф. Костадин Ангелов и посочи, че на съвещанието при премиера в сряда проф. Тодор Кантарджиев е удостоверил тази информация.

Увеличаването се дължи и на ограниченията, които бяха досега, само че и на високата схватливост и на високото равнище на по-бързо заразяване с този вирус, сподели още здравният министър.

285 на 100 000 души население е заболеваемостта, което ни отрежда 18 място в Европейския съюз и 5 място на Балканите, сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на брифинга.

Дали ще достигнем върховете на Чехия, която е страната с най-висока заболеваемост в света все още, в тази трета вълна или не, зависи напълно от нас и нашето държание, съобщи доцент Кунчев.

Той смрази с вест, че идват мощно тревожни данни за появил се нов вариант на вируса - този път нигерийски.

Кунчев заяви, че от през днешния ден болничното заведение в Бургас анулира плановия банкет на пациенти. Главният държавен здравен контрольор предложи и на другите огромни лечебни заведения в страната, където има нарастване на случаите, да постъпят по същия метод.

Председателят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов заяви от своя страна, че досега са имунизирани общо към 250 хиляди души, а 41 хиляди са получили втора игла. 45 хиляди са ваксинираните общопрактикуващи лекари.

Доц. Кунчев разяснява още, че след английския вид на вируса, идва южноафриканският, а след него и бразилският. Не сътворяваме боязън и неуравновесеност, не можем да не споделяме истината, съобщи доцент Ангел Кунчев.

Здравният министър добави, че смисълът на имунизирането е да спасим българския народ. Всеки ден се борим с неистини. Всеки четвъртък даваме истината без да я политизираме, сподели още проф. Костадин Ангелов.

Защо макар ограниченията нарастват случаите даже в страните с най-сурови ограничения? Отговорът е елементарен – хората се връщат към естествения си метод на живот, съобщи още здравният министър и добави: Българският модел работи, тъй като с най-хлабавите ограничения реализираме най-хубави резултати.

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов сподели, че няма клинично изследване, което да потвърждава, че е нужна трета игла за имунизацията на „ Пфайзър “. Има медийни спекулации, съгласно него.

Министърът сподели още, че предизборните акции би трябвало да се водят отдалечено, да се организират навън със съблюдаване на ограниченията. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР