За поредна година в Бургас ще бъде увеличен приемът с

...
За поредна година в Бургас ще бъде увеличен приемът с
Коментари Харесай

Бургас за поредна година бележи положителен ръст в приема след 7 клас с нови и атрактивни специалности в училищата

За поредна година в Бургас ще бъде повишен приемът с нови образователни паралелки в междинните учебни заведения и в гимназиите. Причината за това е по-големият брой на седмокласниците, които ще аплайват в VIII клас. В последните 3-4 години в морския град се следи позитивна наклонност за увеличение на броя на учениците, завършващи 7-ми клас. В съпоставяне с 2020 година броят им през 2021 година беше с над 300 възпитаници повече или 4064, а през образователната 2022/2023 година те ще бъдат 4125.

Новите специалности, които ще бъдат разкрити от септември в Бургас са извънредно настоящи и приспособени към потребностите на пазара на труда. От тази есен бургаските възпитаници ще могат да избират да учат и за " Асистент на доктор по дентална медицина " в СУ " Иван Вазов ", " Интериорен дизайн " в СУ " Петко Росен ", " Програмиране на роботи " в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения и в ПГЕЕ " Константин Фотинов ", " Рекламна графика " в СУ " Епископ Константин Преславски ", " Спедиция, транспортна и складова логистика " в СУ " Константин Петканов " и " Технология на хомеопатичните и фитопродукти " в ПГХТ " Акад. Н. Д. Зелинский ".

Поради мощния интерес от страна на гимназистите през предходната година, от тази есен ще бъде разкрита и втора паралелка " Графичен дизайн " в АЕГ " Гео Милев ", която също като първата ще се осъществя в партньорство с филиала на НХА в Бургас. Наред с новите паралелки, остават привлекателни и тези, които бяха открити в последните 1-2 години – " Съдебна администрация " в СУ " Йордан Йовков ", " Недвижими парцели " в ПГСАГ " Кольо Фичето ", " Корабоводене - морско " и " Корабен механик " в ПГМКР " Свети Никола ", " Ремонт на летателни апарати " в ПГМЕЕ, " Електрически транспортни средства " в Професионалната гимназия по превоз и други

За втора година езиковите гимназии оферират STEM профилирани и STEM професионални паралелки. Това значи, че бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат опция по едно и също време с интензивното проучване на непознат език да получат и документ за професионална подготовка. Освен " Графичен дизайн " в АЕГ " Гео Милев " с профил " Природни науки ", която се уголемява с още една паралелка, се резервират въведените през предходната година в НЕГ " Гьоте " – профил " Математически " и профил " Предприемачески " в ПГРЕ " Георги С. Раковски " и ПГЧЕ " Васил Левски ". В ППМГ " Акад. Никола Обрешков " отстрани " Математически " също се резервира приемът в V клас в три паралелки.

Ръстът на учениците през последните години в морската община е с устойчива наклонност и е резултат от качественото обучение и новата материално-учебна база, в които община Бургас влага поредно към този момент повече от десетилетие. Затова локалната администрация ще продължи да построява нови образователни корпуси. Такива неотдавна бяха издигнати в две бургаски учебни заведения - СУ " Св. св. Кирил и Методий " в ЦГЧ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в ж.к. " Меден рудник ", като следва скоро да стартира и градежът на още един но
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР