За поредна година ръководството и екипът на Областна администрация –

...
За поредна година ръководството и екипът на Областна администрация –
Коментари Харесай

Над 450 ученици от цялата страна ще се включат в поход, посветен на четата на Таньо войвода

За поредна година управлението и екипът на Областна администрация – Русе ще поддържат реализирането на трансформиралия се към този момент в традиция поход, отдаден на подвига на четата на Таньо челник. Инициативата се организира за 38 път и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. В събитието тази година се чака да се включат над 450 възпитаници от страната. В похода ще вземат участие учен Георги Марков и проф. Петко Петков, които ще беседват с участниците. Началото на мероприятието ще бъде обещано в 08.00 часа сутринта на 30 май /вторник/ в Тутракан, а завършекът ще е на 2 юни /петък/ в село Априлово. В четвъртък вечерта се планува и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Попово.

Походът ще премине и през територията на област Русе като по стратегия на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планувани тържествени мероприятия във Ветово. Преди това походът ще премине и през Сеново и Кривня, както и през резервата „ Бели Лом “. Ръководството и екипът на Областната администрация дружно с локалната власт и ОДМВР спомагат за безпроблемното прекосяване на похода през района.

Събитието е част от националния културен календар на Министерството на

образованието и науката и се реализира с поддръжката на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово. В самодейността ще вземат участие и представители на Министерството на образованието и науката, както и на Министерството на защитата.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, минават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, основана по концепция на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов умира на Керчан хълм край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разрушена.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР