За поредна година най-големият чуждестранен инвеститор у нас са българските

...
За поредна година най-големият чуждестранен инвеститор у нас са българските
Коментари Харесай

Шефът на БСК: Корупцията е основна пречка за чуждите инвестиции в България

За поредна година най-големият задграничен вложител у нас са българските емигранти. Това съобщи в предаването „ 120 минути ” Радосвет Радев, ръководител на Българска стопанска камара.
По думите му, през предходната година те са превели в родината ни над 2 милиарда лв., а задграничните вложения са на стойност 1,7 милиарда лв..

„ Причините за това могат да бъдат разнообразни. Понякога има по-примамливи пазари от нашия, рецесията също ги подплаши. Ние не можем да се потвърдим, като онази привлекателна капиталова дестинация за чужденци. Категорично, един от огромните стопове за вложения е корупцията”, съобщи Радев.

Шефът на БСК съобщи, че новата обществена функционалност на бизнеса – да заплати за ненаемането на човек с увреждания, е спънка пред компаниите, тъй като това ще са към 500 млн. лева годишно, които няма да бъдат вложени в капиталови планове. Според него не е надалеч деня, в който България ще стартира да внася работна ръка от Киргизстан.

„ За 10 години растежът на минималната работна заплата у нас е скочил със 75%, до момента в който продуктивността – единствено с 30%. Трябва да има паритет в растежа и на двете, другояче ще стигнем равнището на възнаграждение на Западна Европа, само че не и тяхната възпроизводетелност ", разяснява Радев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР