За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен

...
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен
Коментари Харесай

Световен ден за борба срещу СПИН

За поредна година интернационалната общественост отбелязва 1 декември – Световен ден за битка против СПИН. Тази година той е под надпис „ Време за тъждество! “.

За първи път денят е маркиран през 1988г. СПИН e редуциране на Синдром на добитата имунна непълнота, а болестта се предизвиква от смъртоносния вирус ХИВ. 

Заразяването визира имунната система - частта на тялото, която нормално действа, с цел да отблъсква организми като бактериите и вирусите. Отбранителните сили на тялото отслабват и то става безпомощно против инфекции и заболявания. Често пациентите умират от безопасен грип.

Въпреки че светът е постигнал забележителен прогрес от края на 90-те години на предишния век, ХИВ продължава да бъде един от главните световни проблеми в региона на публичното здраве.

На 1 декември 2022 година Световната здравна организация приканва международните водачи и жителите да се обединят, с цел да се изправят против неравенствата и да доближат до хората, които сега не получават съществени услуги за ХИВ. Разделението, неравенството и незачитането на човешките права разрешиха на ХИВ да се трансформира и да остане световна здравна рецесия.

По данни на СЗО близо 40 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН. В международен мащаб през75% от живеещите с ХИВ получават антиретровирусна терапия.

По път на възпаление се резервира наклонността от последните години. 94% от новите случаи с ХИВ – зараза са се инфектирали по полов път (33% са мъже, които са имали полови контакти с други мъже и 61% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 4,7% са инфектирани при инжекционна приложимост на опиати.

Най-засегната е възрастовата група 30-39 година, следвана от възрастовата група 40-49 година – 29 % и 20-29 година – 16%.

Географското разпространяване демонстрира, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са най-вече в огромните градове: София град – 30%, Пловдив, Бургас и Варна – надлежно по 12%. Близо 30,1% от новите случаи през 2022 година са непознати жители от разнообразни райони на света.

Министерството на опазването на здравето обезпечава безвъзмездна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, без значение от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и усъвършенства качеството им на живот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР