За поредна година магистратите от окръжната и районната прокуратури в

...
За поредна година магистратите от окръжната и районната прокуратури в
Коментари Харесай

Прокурори и ученици от Видин дискутираха правосъдни теми /снимки/

За поредна година магистратите от окръжната и районната прокуратури в Видин взеха присъединяване в Образователната стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Организацията на събития, в границите на самодейността на Висшия правосъден, беше призната с готовност и интерес от прокурорите. Основната й цел е обогатяване познанията на учениците за устройството, статута и функционалностите на прокуратурата, като орган на правосъдната власт, създаване на правна просвета у децата от най-ранна възраст и израстването им като виновни и дейни жители. Важен аспект в програмата заема тематиката за правата, закрилата и грижата към подрастващите.
Ученици от Гимназия с преподаване на непознати езици „ Йордан Радичков “ бяха посрещнати в постройката на районната и окръжната прокуратури в града. Магистратите на собствен ред посетиха две учебни заведения - Профилирана природо-математическа гимназия „ Екзарх Антим I “ във Видин и приблизително учебно заведение „ Васил Левски “ в Кула.
На децата бяха изнесени лекции за разделянето на управляващите по Конституцията на Република България, функционалностите и структурата на правосъдната власт, типовете правосъдни услуги и за достъпа до правораздаване. Представени бяха специалностите „ арбитър “, „ прокурор “, „ следовател “. Магистратите отделиха особено внимание на учениците върху тематиката за детското правораздаване, за малолетните лица в качеството им на очевидци, потърпевши или причинители на закононарушение. Дискутираха се въпросите по какъв начин децата да се предпазят и да не станат жертви на закононарушение, за предварителна защита против използването на наркотични субстанции и за компютърните закононарушенията, за хулиганските прояви и домашното принуждение над малолетни и малолетни.
След лекциите прокурорите проведоха за учениците викторина и привиден развой. Отличилите се със знанията си получиха предметни награди, а за всички деца бяха готови поименни удостоверения за присъединяване в просветителната стратегия и раздадени предоставените от Висш съдебен съвет осведомителни материали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР