За поредна година, когато се обсъжда бюджетът на Националната здравно-осигурителна

...
За поредна година, когато се обсъжда бюджетът на Националната здравно-осигурителна
Коментари Харесай

Хасан Адемов за бюджета на НЗОК: Лимитите да отпаднат

За поредна година, когато се разисква бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса върша процедурно предложение за отпадане на чл.3. и чл.4 от него.

Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов, зам.-председател на обществената комисия в Народно събрание по време на второто четене на бюджета на НЗОК. И изясни: „В чл.3. е казано, че НЗОК утвърждава посредством всяка районна здравно- осигурителна каса за всяко тримесечие към договорите на изпълнителите на здравна помощ броя на назначаваните профилирани медицински действия и стойности, на медико-диагностичните действия в сходство с бюджета на НЗОК и пакета от здравноосигурителни права. Тези оферти, така наречен регулативни стандарти, съставляват като философия връщане на прословутия командно-административен метод на ръководство. Казвам това, тъй като НЗОК, районните здравноосигурителни каси са тези, които дефинират какви размери да има, какви цени да има със съсловните организации несъмнено по време на рамковото договаряне. Този метод е изживял своето време.“.

„Лекарят би трябвало да се грижи само и единствено да извършва качествено своите задължения, да дава качествена услуга на своите пациенти, а не да се занимава с бюджети, с размери, с финансиране и така нататък Ако има обаче, надеждно построена осведомителна система, която като ястребово око да следи разноските на всеки един лев, тогава няма да има никакъв проблем“, сподели доктор Адемов. И се обърна към здравния министър проф. Асена Сербезова: „Г-жо министър, по кое време най-сетне ще се построи тази осведомителна система, с цел да може лекарите да се освободят от това задължение да се занимават с размери и с цени, вместо с негово величество пациента“.

Д-р Хасан Адемов съобщи, че същото се отнася и за чл.4. – годишните прогнози и стойности на лечебните заведения за болнична помощ, така наречен предели.

„Защо би трябвало да има предели в случай, че бюджетът на НЗОК за болнична помощ е над 2 милиарда и 632 млн. лева?! Като прибавим и над 1 милиарда за отвън болнична помощ 3,5 милиарда лева от бюджета на Касата са под строгия надзор на контрол на НЗОК и РЗОК. Заем, че там преобладават политическите назначения. Ако ги няма тези регулативни стандарти, в случай че ги няма тези предели, мисля, че отново ще се включим в границите на бюджета на НЗОК. Надзорният съвет благодарение на осведомителната система ще има опция да наблюдава онлайн всевъзможен вид разноски. Там, където има преразходи, ще изпраща своите финансови контрольори и въпросът ще бъде решен. Защо би трябвало да продължаваме с този така наречен командно-административен метод на ръководство?“, съобщи доктор Адемов.

Юздите са в нас, парите са в нас, ние сме хората, които разпределяме. Иначе каква е разликата с бюджетите на ГЕРБ? Новите ръководещи се отхвърлиха от този метод на финансиране, заключи доктор Хасан Адемов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР