За поредна година Институтът за пазарна икономика представя в България

...
За поредна година Институтът за пазарна икономика представя в България
Коментари Харесай

България е на дъното на класацията в защитата на правото на собственост в ЕС

За поредна година Институтът за пазарна стопанска система показва в България Международния показател „ Право на благосъстоятелност ”, разработван от Алианс „ Право на благосъстоятелност ”. Индексът прави оценка отбраната на интелектуалната благосъстоятелност по света, а в изданието за тази година са включени 125 страни , обхващащи над 90% от популацията на света и от международния БВП.

България получава 5,1 т. от 10 вероятни и се подрежда на 59-то място (от 125 държави), след Гърция и преди Панама . България е и на дъното на класацията измежду страните от Европейския съюз.

Резултатът ни по отношение на предходната година се усилва 0,166 т., с което се издига с пет места в класацията . Липсата на осезателен прогрес поради ниската стартова позиция, изключително за европейска страна, показва извънредно незадоволителното равнище на отбраната на правото на благосъстоятелност в страната.

Най-ниски не престават да са резултатите в региона на правната и политическа среда (5,0 т.), доказвайки за следващ път, че в България липсват самостоятелност на правосъдната власт и надзор над корупцията (традиционно едни от най-слабите знаци – със надлежно 4,4 т. и 4,5 т.), господство на правото (4,9 т.) и политическа непоклатимост (6,0 т.). 

Най-ниски не престават да са резултатите в региона на правната и политическа среда (5,0 т.), доказвайки за следващ път, че в България липсват самостоятелност на правосъдната власт и надзор над корупцията (традиционно едни от най-слабите знаци – със надлежно 4,4 т. и 4,5 т.), господство на правото (4,9 т.) и политическа непоклатимост (6,0 т.). В тази категория България се подрежда сред Саудитска Арабия и Черна гора и е на дъното измежду страните в Европейски Съюз.

В региона на правото на физическа благосъстоятелност (4,9 т.) най-висока е оценката за достъп до заеми (5,2 т.), а при знаците за регистрация на благосъстоятелност (4,3 т.) и отбрана на правото на физическа благосъстоятелност (4,8 т.) не се вижда развиване. В тази категория България се подрежда сред Бурунди и Кения .

Индикаторите за отбрана на правото на интелектуална благосъстоятелност (5,7 т.) демонстрират, че неналичието на отбрана на правото на интелектуална благосъстоятелност и широкоразпространеното пиратство на авторски права не престават да са измежду огромните проблеми в страната. В тази категория страната ни се подрежда сред Оман и Тайван .

Индексът се издава за 17-та поредна година и към този момент се е утвърдил като подобаващ инструмент за следене на успеваемостта на отбраната на правото на благосъстоятелност и връзката ѝ с просперитета на обществата в международен, районен и вътрешнодържавен проект.

Средният резултат в света e 5,2 точки и леко се покачва по отношение на предходната година, когато имаше сериозен спад (основно заради рестриктивните мерки, свързани с пандемията). На първо място в класацията е Финландия (9,1 т.) , следвана от Сингапур (8,0 т.) и Нидерландия (7,9 т.). Топ 10 се добавя от Дания, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Люксембург, Германия и Австралия .

На дъното на класацията са Венецуела, Йемен и Хаити – всички с по под 3 точки.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР