За поредна година България се включва в Европейската седмица за

...
За поредна година България се включва в Европейската седмица за
Коментари Харесай

Силвана Лесидренска: Нямаме профилактика за хепатит в България на практика


За поредна година България се включва в Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, която се организира от 17 до 24 ноември. Информационната акция „ Върни лентата. Спомни си. Тествай се “ е ориентирана особено към хората, родени сред 1945 и 1965 година (т.нар. baby boomers), при които в предишното е имало нараснал риск от заразяване с вируса на хепатит С, защото той е открит едвам през 1989 година

Сред уредниците на акцията е Сдружение ХепАктив. Разговаряме с неговия президент, Силвана Лесидренска, за това какво ще включва самодейността тази година, както и за проблемите, с които се сблъсква организацията.



- Как събития планирахте за Европейската седмица за проучване за вирусен хепатит и ХИВ т.г.?


За втора поредна година нашето съдружие се включва в мрежата от организации, които вземат участие в European testing week. Заедно с сътрудниците от “Здраве без граници”, които работят в региона на ХИВ, ще предоставяме безвъзмездни и анонимни проучвания за хепатит В, С и ХИВ, като работното ни време ще бъде удължено през идващите две седмици.

Освен чисто практическата страна на самодейността ни, започваме и своя осведомителна акция, ориентирана към поколението, родено сред 1945-1965, за което се знае, че е било в нараснал риск от заразяване с вируса. Той е открит едвам през 1989 година и до преди този момент не са били вземани никакви ограничения за профилактика. Това на процедура значи, че хората, минали през някои

медицински интервенции като зъболечение, кръвопреливане, интервенция и така нататък са били изложени на риск от заразяване. Тъй като заболяването протича безсимптомно дълги години, само кръвният тест може да покаже дали един човек е здрав или не. Повече информация за самодейността може да се откри на уеб страницата на организацията.



- От години работите интензивно за превъзмогване на стигмата във връзка с хепатит С.

Смятате ли, че у нас към този момент се приказва по-свободно за болестта?


Труден въпрос. Макар да чувствам, че като цяло хората са по-отворени да приказват по тематиката и стартират да преодоляват непознатите и личните си предубеждения, към момента има моменти, когато слушам от други пациенти, че „ ще се подложа на лекуване, откакто се пенсионирам, тъй като в случай че в актуалната ми работа някой разбере, ще ме уволнят “. Или „ аз в никакъв случай не съм взимал опиати, по какъв начин може да ми се случи‘‘. Не е нужно да си имал рисково държание, с цел да се заразиш с хепатит В или С, само че даже и да е по този начин, никой не би трябвало да става обект на подбив или неприятно отношение единствено, тъй като е имал сложен миг през своя живот, през който се е заразил.

Свързани публикации.. Доц. Йордан Генов: Няма по-успешно лекуване в последните години от това на хепатит С 1 Безплатно тестване за хепатит В, С и ХИВ 0 Персонализираната медицина и мястото ѝ при лекуването на хепатит С 0



- Как определяте цялостното равнище на лекуване на хепатит С в България?


България е една от дребното страни в Европа, която към този момент има безграничен достъп до най-новото безинтерфероново лекуване. До него обаче не се стигна бързо и елементарно, а с цената на двугодишни

старания от страна на сдружението ни, лекари, пациенти и медии. На моменти битката ми се струваше надали не идея пердута, изключително когато през декември 2016 година НЗОК постанови всички пациенти да се лекуват предпочитано с най-евтиния медикамент въз основа на „ икономическа целесъобразност”. За благополучие имахме брилянтен правист на наша страна, юрист Елмира Исмаил, която пребори на два пъти дискриминационните критерии в съда.

Имаме и съвременни лекарства, 15 центъра за лекуване на хепатит в страната, тъй че на този стадий, в тази посока няма какво повече да се желае, изключително на фона на икономическото положение на страната ни. В частта профилактика и осведоменост обаче зее голяма празнота и мощно се надявам Министерство на здравеопазването и НЗОК най-сетне да подхващат по-сериозни дейности в тази посока, тъй като в противоположен случай рекомендацията на Световната здравна организация за елиминация на вирусния хепатит до 2030 година в България ще остане фантазия.

- Достатъчно застъпена ли е профилактиката или са нужни още старания в тази тенденция?

На процедура профилактика не съществува. Изследванията за хепатит В и С, даже на чернодробните ензими, не са включени в годишния пакет с безвъзмездни проучвания, които НЗОК заплаща, тъй че в случай че човек няма мощно изразена симптоматика на напреднало чернодробно заболяване, или по свое убеждение не се е изследва в частна лаборатория, няма по какъв начин да разбере своя хепатитен статус. Много персонални лекари, даже и когато схванат, че техният пациент е с вирусен хепатит, не го насочват към гастроентеролог, а го успокояват с думите „ нищо ти няма, от това не се умира”. А данните сочат таман противоположното - към 20% от хората с продължителен хепатит В или С ще развият цироза на черния дроб, в случай че не се подложат на лекуване.

В света на година над 1,3 милиона души не престават да умират от вирусен хепатит и неговите затруднения. За мен е повече от витално належащо медицинският личен състав да получава периодически образования и информация в региона на хепатита, защото там нещата се развиха много през последните години. Да лекува хората с най-хубавото и в точния момент -

не е ли в това смисълът на здравната система?



- На процедура сега забележителна част от дейното население у нас би могло да е изправено пред риска да е притежател на вируса на хепатит С заради обстоятелството, че в предишното кръвта, употребена при кръвопреливане, не се е изследвала за това заболяване. Налага ли това съгласно Вас потребността от спомагателна профилактика и като цяло покачване на тематиката в общественото пространство?


Само преди няколко дни пациент, дарявал на два пъти кръв, описа в репортаж, че не е бил известен, че е притежател на вируса на хепатит С, без значение че персоналният доктор е получил писмо от кръвния център. Обяснението било, че нямал неговия телефон!? Говорим за обстановка през 2017 година, когато можем да открием човек за броени минути - обществени мрежи, имейл, и така нататък За мен това е незаконно безгрижие. Точно поради такива случаи, преди година внесохме предложение в Министерство на здравеопазването за смяна на Наредба 18, която гласи, че кръвният център няма право да уведоми непосредствено пациента, че е притежател на хепатит да вземем за пример, а уведомява с писмо персоналния доктор. Схемата може и да е работела през 90-те години, само че сега ние сме единствената страна в Европа, която подценява правото на човек непосредствено да узнае, в случай че нещо заплашва неговото здраве и живот, и разчита на претрупаните персонални лекари да отварят хартиени писма. В огромна част от страните кръвният център се свързва непосредствено с кръводарителя и му оповестява новината по друг метод - могат да поканят пациента на персонална среща или да му изпратят резултата по електронната поща, нерядко го насочват непосредствено и към профилирана клиника, където към този момент са му запазили час за обзор. Методите ни са морално остарели и е нужна смяна в тази посока, само че неясно за мен, предлагането ни за актуализация на наредбата не беше признато. Отговорът беше, че системата работи добре. Колко добре и сами виждате.



- Повече от година у нас се ползва така наречен безинтерферонова терапия. Имате ли наблюдения какъв е резултатът от нея?


Наскоро НЗОК изнесе данни, че през 2016 година 411 пациента са се лекували с новите лечения, като за 2017 година се чака техният брой да се удвои. По данни от центровете за лекуване на хепатит, с които разполага нашето съдружие, терапиите се понасят извънредно добре, даже и от пациенти с тежки увреждания на черния дроб, като процентът на изцеление е сред 95 и 100 %.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР