За поредна година България отбелязва Световния ден за борба с

...
За поредна година България отбелязва Световния ден за борба с
Коментари Харесай

България е сред страните с висока онкологична заболеваемост |

За поредна година България отбелязва Световния ден за битка с рака – 4 февруари. Въпреки че е измежду страните с висока онкологична заболеваемост (по данни на Globocan 36 451 българи са чули диагнозата " рак " през 2020 година, а 19 460 са изгубили живота си в резултат на онкологично заболяване ), страната ни е на едно от последните места по профилактика на рака , който в някои случаи е изцяло лечим, в случай че е открит в точния момент.

" Изминалата 2021 година беше доста тежка за всички. Осигуряването на непрестанно лекуване на рака в изискванията на COVID-19 се трансформира в извънредно предизвикателство. COVID-19 повлия на контрола на рака в международен мащаб. Докато всички се борехме против пандемията, доста хора водеха тихата борба против рака ", разяснява проф. Петранка Троянова, д.м., шеф на Клиниката по здравна онкология на УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ".

Проф. Троянова напомня, че съществуват голям брой доказателства за взаимоотношението сред биологията на COVID-19 и рака . Данните демонстрират, че пациентите с рак са по-склонни да:

- бъдат инфектирани от SARS-CoV-2

- да развият тежки форми на COVID-19

- да умрат вследствие на COVID-19

От друга страна SARS-COV-2 може да има туморогенна дарба . Вирусът може да индуцира продукцията на фактори, които да задействат спящи ракови кафези и да провокира рецидиви и градация на заболяването.

Вече се знае, че по-голям риск за заразяване с COVID-19 имат: заболели с рак на белия дроб и с онко-хематологичне болести, пациенти, минали лъчетерапия, химиотерапия или имунотерапия и неотдавна претърпелите трансплантация на костен мозък или стволови кафези.
Пушачите и пациентите, страдащи от рак на белия дроб, имат по-висок риск да развият тежката форма на заболяването COVID-19.

" Големият брой онкологично заболели и високата смъртност изискват съгласувани старания за битка с рака на национално и световно равнище, макар опустошителната пандемия от COVID-19. Пациентите с онкологични болести не трябва да стопират лечението си ", отбелязва проф. Троянова. Тежестта на онкологичните болести постанова да се разшири профилактиката, да се усъвършенства диагностиката и лекуването и да се подсигурява, че всички хора, живеещи с рак, имат достъп до качественото лекуване, от което се нуждаят.

Международният съюз за надзор на рака започва нова тригодишна акция Close The Care Gap , призоваваща за превъзмогване на неравенствата и за основаване на по-справедлив достъп до онкологична помощ. Кампанията сплотява лица, организации и държавни управления от целия свят в опит да основат по-добра осведоменост и посредством силата на знанието да приближат до елементарните хора раковата профилактика, диагностика, лекуване и грижи, без значение от разликите, свързани със социално-икономически фактори, стигми и дискриминации.

" Нашите старания в Клиниката по здравна онкология на ИСУЛ, която се явява най-старата онкологична лечебна конструкция в България, са ориентирани към това да осигурим на болните с рак модерно лекуване и грижи ", разяснява проф. Троянова. Тя разяснява, че без значение от компликациите, през днешния ден Клиниката се развива устойчиво и годишно през нея минават почти 4000 онкологично заболели от цялата страна.

В състава на Клиниката влизат Отделение по здравна онкология и Отделение по лъчелечние и метаболита брахитерапия. В нея работят одобрени експерти онколози и лъчетерапевти, а броят на младите специализанти се усилва непрестанно. В Клиниката се организира лекарствена терапия, лъчелечение и диспансерно наблюдаване на заболели с онкологични болести. Тя има водещи позиции в региона на туморите на главата и шията, малигнения меланом, туморите на простатата, на гърдата, на гастро-интестиналния тракт и други.

Факти за онкологичните болести:

Ракът е втората по периодичност причина за гибел в международен мащаб.

Международната организация за проучване на рака пресмята, че един на всеки пет мъже и една на шест дами по света ще развият рак през живота си, като един на всеки осем мъже и една на всеки единадесет дами ще изгубят живота си поради заболяването.

България е измежду страните с висока онкологична заболеваемост. По данни на Globocan през 2020 година новите случаи на рак са 36 451, а 19 460 индивида са изгубили живота си. В България най-разпространен е туморът на простатата 13,7%, следван от колоректалния карцином 12,8%, ракът на белия дроб 11,8% и този на гърдата 11,1%. Най-чест при мъжете е ракът на простатата, следван от този на белия дроб и колоректалният карцином. При дамите преди всичко е ракът на гърдата, следван от този на тялото на матката, дебелото черво и маточната шийка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР