За пореден път са водени разговори за износ на българско

...
За пореден път са водени разговори за износ на българско
Коментари Харесай

Поредни разговори с Катар за износ на месо, тази път и за мляко и яйца

За следващ път са водени диалози за експорт на българско месо в Катар, като този път в полемиките са включени и мляко и млечни артикули и яйца като този път концепцията била да се сътвори смесена комисия за реализацията й този път до дъно. Това стана ясно от известие на министерството на земеделието, храните и горите след среща на агроминистъра Румен Порожанов с посланика на Катар Рашид бин Али Хасан Ал-Хатер.

Двамата разискали опциите за вложения и двустранно съдействие в региона на земеделието и по-специално в отглеждането на животни.

Катар има потребността от българския опит в отглеждането на животни и земеделието, декларирал дипломат Рашид бин Али Хасан Ал-Хатер. Той разказал, че най-качественото и скъпо месо в Катар е българското. Проявен бил и интерес и към експорта на мляко и млечни артикули, както и яйца, показаха от ведомството.

За да се ускори търговията сред двете страни е значимо основаването на смесена комисия и подписването на двустранно съглашение, показаха от земеделското министерство.

Приветствам да се сътвори работеща смесена комисия и този път нещата действително да се случат, съобщи министър Порожанов. Той предложения катарския министър на общините и околната среда да посети България.

Поне петгодишни са диалозите за усилване износа на български животни в Катар. През март 2012 година при аудиенция на премиера Бойко Борисов в Доха, след среща на тогавашния агроминистър Мирослав Найденов с ръководителя на държавната катарска компания " Хасад фууд” Насър Мохамед Ал Фухаид Ал Хаджири бе обявено, че страната има интерес към развъждането и импорт на български агнета, произвеждане на месо и зърно. Обсъдена бе и благоприятни условия държавната компания " Ел Би Булгарикум " да даде на катарска компания лиценз за произвеждане на българско кисело мляко. Два месеца по-късно катарският министър председател при посещаване у нас даде обещание страната му да внесе 200 млн. $ гаранции за взаимен бизнес с България, от които една четвърт постъпиха в Българската банка за развиване (ББР) през септември 2012 година

През 2014 година към този момент при държавното управление на Пламен Орешарски се очакваше да се завърши договорката и земеделското министерство да се сътвори държавно дружество, което да изкупува от българските животновъди агнета и да ги доставя на " Хасад фууд”, която е благосъстоятелност на Катарския капиталов фонд. Идеята бе износът да стартира още през април 2014 година с наличните количества и породи, а от подадените 50 млн. $ в ББР да се отпускат безлихвени заеми на искащите да продават стоката си в Катар животновъди, с цел да развиват стадата си. В последна сметка всичко пропадна, а Катар си изтегли парите от ББР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР