За половин век Джордж Сорос успява да създаде своя империя,

...
За половин век Джордж Сорос успява да създаде своя империя,
Коментари Харесай

Сорос в интервю за Гардиън: В Унгария се страхувам за живота си

За половин век Джордж Сорос съумява да сътвори своя империя, а политическите и финансови игри го възкачват на пиадестал, от който съумява да дирижира интензивно пазари, въздействия и настроения. По-малко от половин година преди да навърши 90 години, милиардерът даде изявление на журналиста от " Гардиън " Шон Уокър, представено от dir.bg.

Двамата се срещат в безоблачен октомврийски ден в така наречен " щаб на Сорос в Ню Йорк ". По време на диалога посоченият за човеколюбец и безукорен финансист разсъждава за демокрацията, популизма и мощните врагове, измежду които са президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, министър председателят на Унгария Виктор Орбан и английският политик Джейкъб Рийс-Мог.

Малко преди да навърши 90 години, той разкрива какво го плаши и с какво се бори - личното му его.

Влязъл в историята двуяко - остро подложен на критика и в същото време устойчиво поддържан от международните лобита, името му нашумява около " Черната сряда " или моментът, в който британската банка е срината.

Годината е 1992 година, а Сорос към този момент е " индивидът, който разруши банката на Англия ". Съществуват разнообразни тайни теории за това историческо събитие в света на финансите. Една от тях е неговият принос за финансовия срив - майсторски спекулации. Сорос в никакъв случай не е изразявал скрупули за това, че е натрупал положение от валутни спекулации. Журналистът Шон Уолкър разказва реакцията му на въпрос по тази тематика - Сорос просто подвига плещи и твърди, че персоналната му роля в " Черната сряда " е била пресилена. Същевременно не отхвърля, че времето е било уместно за него.

" Вече имах потребност от по-голяма публика. Умишлено си разреших да се случи, с цел да основа платформа, от която да мога да приказвам по други въпроси. Изведнъж ми се даде глас, който се чуваше ", написа Сорос в новата книга.

В изявлението си пред " Гардиън " Сорос споделя за житейския си опит по времето на окупираната от нацистите Европа. Тъй като е с еврейско-унгарски генезис, по-голямата част от Втората международна война прекарва укривайки се.

Запален е по философията. Част от отговорите му в изявленията са в типичния балансиран звук с ниска периодичност на страстите.

" Определено не изключвам вероятността светът да се е отправил към едно много по-мрачно място. Но всичко зависи от нас. Не можем пасивно да чакаме нещата да се оправят. Трябва да действаме съгласно правилата си, даже когато обстановката наподобява безнадеждна. ", споделя финансистът.

Коментарът е в подтекста на въпрос във връзка възхода на популистки и властнически политици в Европа, Северна Америка и по света. Авторът Шон Уокър споделя, че в новата си книга известният финансист разказва 2016 година като надир (точката, противоположна на зенита в астрономията - термин, употребен като знак на огромно падение) в смисъл на отдалечаването от отворените общества. Сорос засяга вота за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати.

В изявлението Сорос споделя случай отпреди 30 години. Поканен е персонално от Тръмп на вечеря и му е препоръчано да оглави офис в Ню Йорк. Сорос тогава към този момент е приет като извънредно сполучлив финансист. Отказва на Тръмп.

" И това беше единствено тъй като не го харесвах ", споделя Сорос на журналиста, усмихвайки се.

В диалога Сорос споделя, че вижда известни признаци за " нов прилив " в дебатите за импийчмънт на Тръмп и изборите за Европейски парламент по-рано тази година. Авторът отбелязва, че с годините милиардерът се е трансформирал в обичана цел на хора като Тръмп, Найджъл Фараж и последователите на Брекзит.

" Като кореспондент в Източна Европа, персонално следих растящата политическа неприязън против него през годините. Прекарах десетилетие в Русия, където Владимир Путин го упрекна в образуване на революции в прилежащи страни, а през 2015 година фондациите му бяха неразрешени в страната като " опасност за държавната сигурност ". Миналата година се реалокирах в Будапеща, родният град на Сорос, където крайнодесният маджарски министър председател Виктор Орбан отначало поде офанзивите против него ", отбелязва в материала си създателят. След това пита събеседника си по какъв начин устоя на офанзивите.

" Това ме провокира и ме зарежда с сила. Като видя лист с хора, придвижвания или страни, които ме атакуват, това ме кара да имам вяра, че върша нещо вярно. Гордея се с враговете, които имам ", отвръща Сорос с усмивка.

Уокър вкарва читателите си в атмосферата по време на изявлението - двамата със Сорос се срещат в слънчева октомврийска заран в офиса на неговата резиденция в Ню Йорк, с панорама към Сентръл Парк. Помещението, в което се намират, по-скоро наподобява на кабинет на психотерапевт, а не на щаба на един от най-богатите хора в света - и както настояват неговите критици и поддръжници, един от най-влиятелните. По кремавите стени има няколко произведения и лавици за книги. Тук създателят си разрешава и съответно съпоставяне - " за разлика от " Тръмп Тауър ", единствено на няколко километра надолу по Пето авеню, тук няма златни асансьори ", написа журналистът.

Той разказва събеседника си като всемирски човек, разпален по четенето, любопитен и ненапълно свенлив. Другите предприемачи са му скучни, не е впечатлен от звезди и избира компанията на интелектуалци, публицисти и всеки, който се вълнува от дадена тематика повече от самия него. За разлика от другите мениджъри на хедж фондовете, Сорос избира да прекарва свободното си време в четене и писане на метафизичен текстове, в сравнение с да се мотае на голф игрището. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР