За пожарите в Амазония вече се чу и каза много.

...
За пожарите в Амазония вече се чу и каза много.
Коментари Харесай

Пожарите в Амазония и последствията за климата

За пожарите в Амазония към този момент се чу и сподели доста. Нещо повече - те станаха част от дневния ред на водачите от Г7 и на звезди от ранга на Леонардо ди Каприо и Стинг. Тази година стихията е по-мощна от различен път, а тропическите гори обезпечават 20% от кислорода на Земята. Въпреки мащабите на бедствието, към пожарите в Амазония не липсват и политика, и конспирации, и спекулации. В Сутрешния блок на Българска национална телевизия цялостната картина на протичащото се обрисуваха Десислава Микова от " Грийнпийс България " - координатор на акцията " Климат и сила ", и доктор Петър Берон, който години наред е изучавал тропическите гори по света.

Според Десислава Микова тази година пожарите в Амазония се случват по-рано и са доста повече. За първите 20 дни на август да регистрирани към 20 000 горещи точки, като 75% от тях се намират тук-там, които единствено до преди две години са били гора и са били обезлесени през последните две години, добави тя.
" Това е огромният проблем, койт пожарите демонстрират и акцентират тази година - обезлесяването в Амазония ", означи Микова. " За първото полугодие в Бразилия са пламнали 78 000 пожара... Тази гора, която в действителност е в 12 страни, е 20 на 100 от кислорода на планетата... Тя е най-голямата и с най-голямо биоразнообразие - в териториите, където е влажна тропичната гора на Южна Америка, живеят към 10% от животните и растенията на Земята. Това необикновено биоразнообразие ще изчезне окончателно с изгубването на първичната тропична гора ", изясни доктор Берон.
Дори да се залеси още веднъж, ще имаме вторична гора, която ще има напълно друга комбиниране от животни и растения, добави той.

Какво още споделиха гостите в предаването вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР