За почти три десетилетия на обучение на стотици компании за

...
За почти три десетилетия на обучение на стотици компании за
Коментари Харесай

Добавената стойност на екипната грамотност

За съвсем три десетилетия на образование на стотици компании за възстановяване на облагата и ангажираността, моят съвет в никакъв случай не се е трансформирал. Винаги е бил да помагате на чиновниците си да мислят и работят като притежатели и да ги третирате като сътрудници. Това води до по-добри финансови резултати за компанията и по-добър живот за чиновниците, които водят тези резултати, написа Бил Фоч в публикация за Inc. 

Ако към този момент сте притежател на бизнес, пиша той, сте наясно с няколко неща. Едно от тях е, че множеството от чиновниците ви в никакъв случай не са имали бизнес. И по този начин, по какъв начин тъкмо да накарате хората да мислят и да се държат по този начин, като че ли са финансово грамотни?

Няма нищо неприятно в това да преподавате финансова просветеност на чиновниците си. Без какъвто и да е бизнес усет, рискувате доста. Почасовите работници няма да си създадат труда да обръщат внимание на разноски като инвентар и доставки, в случай че считат, че компанията изобилства от доходи. Манталитетът " клиентът постоянно е прав "  може да ги накара да оферират отстъпки, които не можете да си позволите. Бизнес необразован чиновник постоянно пречи на цената на вашата компания, вместо да й оказва помощ.

Бизнесът заплаща за финансово образование с вярата, че знанието ще значи власт. Добронамерените обучители оферират повсеместен курс за неща като доклади за приходите, салда и паричен поток. Но резултатите евентуално са освен краткосрочни, само че и без значение за ежедневната работа на вашия личен състав. 

Някои компании може да одобряват финансовата просветеност по-буквално. Един огромен американски производител на промишлено съоръжение, с който работихме реши, че образованието за вложения е верният метод и накара всеки чиновник да се запознае с оборотния капитал. Главният изпълнителен шеф стартира да обучава сам 150 мениджъри. Всеки от тях отиде да тренира няколко хиляди под тях. Това обаче не ангажира чиновниците и сигурно не докара до дълготрайни облаги.

Ами в случай че вместо това са тръгнали в другата посока? Ами в случай че бяха попитали своите чиновници на първа линия коя е най-хубавата опция за усъвършенстване на компанията, по-късно клиентите си и най-после своите мениджъри? Ами в случай че бяха работили през цялото време?

Бизнес грамотността ангажира чиновниците с осезаема оперативна стопанска система, а не с нереални хрумвания. Тя е построена върху неща, които вашите чиновници към този момент знаят. Това подсигурява поддръжка на чиновниците, тъй като се основава на техния принос и не ви коства нищо.

Процесът стартира с малко изследване на чиновниците, което събира хрумвания за възстановяване на бизнеса. Мениджърите сформират противоположната връзка с приноса от клиенти и от финансовите данни, с цел да дефинират най-належащите проблеми. Те се спогаждат за справедлив действен индикатор, който всеки в организацията схваща и може да повлияе, като брутна облага в долари по даден план или доставени безвредни тонове руда, да вземем за пример.

В Boardman Manufacturing в Оклахома Сити помолихме всеки чиновник да показа едно нещо, което може да направи поотделно, с цел да подобрят индикаторите за успеваемост и затова да подобрят бонуса за всички. Мениджърите сортираха концепциите по вид, след което събраха групи от 10-15 чиновници, с цел да прегледат концепциите, като оцениха опциите за усъвършенстване на всеки. В случая по-долу годишната стойност на събраните хрумвания е над 4 милиона $. Осъзнаването единствено на половината от това би трансформирало планувания бонус от 2 седмици възнаграждение на 3 месеца възнаграждение. 

Всеки път, когато клиент ме попита за нашата стратегия за образование по финансова просветеност, аз споделям: " Каква стратегия за образование? "  Не се изисква образование. Няма класа. Всичко е учене, направено по най-хубавия метод - посредством правене. Всичко е практическо, тъй като методът е съответен. Това не е финансова просветеност, а бизнес просветеност. 

Вместо образование има диалог, който е от решаващо значение за бизнес грамотността на вашата компания и е подобен, който ще организирате още веднъж и още веднъж, надяваме се всяка седмица. Всеки екип би трябвало да разиска по какъв начин техните ежедневни решения въздействат на вашия индикатор за успеваемост. Ще извършите номера забележим за всички, някъде, където можете да го актуализирате и проследявате. Ще говорите за неговите придвижвания и по какъв начин да го накарате да се увеличи през идващите седмици. Може би е успеваемостта на труда или материалните разноски. В идеалния случай ще обвържете тласък с представянето на индикатора, тъй че всеки да може да взе участие в спомагателните облаги. 

Ключът тук е, че образованието не е статично - практиката ускорява разбирането за стопанската система на вашия бизнес, седмица след седмица. Служителите, които схващат стопанската система, са стимулирани от тях. Те се занимават с бизнес за печелене на пари. Когато въпреки всичко вършат пари, заплатите евентуално ще се подобрят, привличайки по-силни гении към вашата работна мощ. Това равнище на ангажираност носи конкурентно преимущество, което финансовата просветеност просто не може да предложи. 

По отношение на възвръщаемостта на вложенията финансовата просветеност е разходен център. Бизнес грамотността, въпреки това, има капацитета да бъде забележителен център за облага. 

Източник: Бил Фоч, създател и президент на Open-book coaching, за

Превод и редакция: Нели Тодорова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР