За по-подробна разяснителна кампанияМинистерският съвет гласува средства за обществените медии

...
За по-подробна разяснителна кампанияМинистерският съвет гласува средства за обществените медии
Коментари Харесай

ЦИК моли медии за безплатна реклама на изборите

За по-подробна разяснителна акция
Министерският съвет гласоподава средства за публичните медии Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция

В план-сметката са 98 179 400 лева

Централната изборна комисия се обърна с молба към медиите с национално покритие да дават гратис ефирно време за разяснителната акция за гласуването на изборите 2 в 1 на 9 юни. На въпрос на “Труд news ” кое постанова ЦИК да търси безвъзмезден ефир, членове на Комисията споделиха, че това е общоприета процедура, а задачата е да има обстойна разяснителна акция, с цел да може хората да са осведомени по какъв начин да гласоподават за европейските избори и за изборите за 50-тия парламент. Също по този начин от ЦИК обясниха, че изборите са финансово обезпечени от Министерския съвет.

На уеб страницата на ЦИК се показва, че “Централната изборна комисия разчита на положителното съдействие с медиите, с цел да може дружно с тях да осведоми жителите за техните права и отговорности в изборния развой ”.

Миналата седмица на съвещание на ЦИК са гласувани плановете на шест писма, излиза наяве от Протокола на съвещанието, оповестен на уеб страницата на ЦИК. С тях Комисията от­­правя искане за показване на предложения по отношение на разяснителната акция до главните медии в страната, с които работи - bTV, Инвестор медия, БНР, Българска национална телевизия, Нова ТВ и Дарик радио дружно с каналите, които тези медийни компании обслужват.

По време на съвещанието се отбелязва, че разяснителната акция би трябвало да стартира в най-кратки периоди.

Припомняме, че Министерският съвет към този момент разгласява подробна план-сметка за разноските по подготовката и провеждането на изборите, които ще излязат към общата сума на плануваните разноски е 98 179 400 лева За разноски на Централната изборна комисия (ЦИК) са планувани 4 650 000 лева От тях 650 000 са за хонорари и осигурителни вноски на заетите по трудови и цивилен контракти, а 1 500 000 лева са планувани за ще отидат за материално-техническото обезпечаване на изборния развой, в това число отпечатването на хартиените бюлетини, за компютърна обработка на данните и за разяснителната акция.

От решението на Министерския съвет излиза наяве, че за Българското национално радио са планувани 850 000 лева, за Българската национална телевизия - 2 000 000 лева, а Българската телеграфна организация - 250 000 лева, а за Съвета за електронни медии - 45 000 лева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР