Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където са

...
Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където са
Коментари Харесай

Руски военни са влезли в американска база в Нигер

Руски военни са влезнали в авиобаза в Нигер , където са дислоцирани американски военни. Това оповестява Reuters базирайки се на почитан представител на Пентагона.

в средата на март на среща в Ниамей да изтеглят близо 1000 бойци от страната , която до преврата предходната година беше основен сътрудник на Вашингтон в Африка. 

Тогава високопоставени американски чиновници показаха опасения с изключение на от предстоящото идване на съветски войски и от отчети, че Иран търси първични материали в страната, в това число уран. Още тогава е било ясно изказано, че американските войски не могат да бъдат редом с съветските войски в базата.

Високопоставен представител на защитата на Съединени американски щати, поискал анонимност, споделя, че съветските войски не се смесват с американските войски, а употребяват обособен хангар във военновъздушна база 101, която е в непосредствена непосредственост до интернационалното летище в Ниамей, столицата на Нигер.

Reuters написа, че ходът слага американски и съветски войски в непосредствена непосредственост и то в миг, когато военното и дипломатическото съревнование сред страните става все по-ожесточено поради спора в Украйна.
 Белият дом: Изтегляме се от Нигер
Белият дом: Изтегляме се от Нигер

Важно решение за Африка

Освен това обстановката повдига и въпроси по отношение на ориста на американските уреди в Нигер след изтеглянето на американските войски.

Официален представител на Съединени американски щати сподели, че управляващите в Нигер са предизвестили Белия дом за разполагането на към 60 съветски бойци . Броят им обаче не може обаче да бъде доказан.

" Ситуацията не е най-хубавата, само че в кратковременен проект е управляема ", цитира организацията служителят на Пентагона.

След американската войска реалокира част от своите сили от авиобаза 101 в авиобаза 201 в Агадез. Не беше оповестено обществено какъв тип американска военна техника е останала в авиобаза 101.
 Мали, Буркина Фасо и Нигер сплотяват сили в битката с джихадистите
Мали, Буркина Фасо и Нигер сплотяват сили в битката с джихадистите

Насилието в региона на Сахел в Западна Африка се утежни през последните години

Съединените щати и техните съдружници бяха принудени да изтеглят войските си от няколко африкански страни след най-вече военни преврати, които доведоха на власт групи, които се стремят да се дистанцират от западните държавни управления.  Американските войски , а френските войски бяха изгонени от Мали и Буркина Фасо .

В същото време Русия се стреми да ускори връзките си с африканските страни , позиционирайки се като другарска страна, само че и първо изпращайки Евгений Пригожин и неговата " частна войска " в Африка тогава, когато към момента не беше публично приета връзката на " Вагнер " и формалните съветски управляващи. Мали да вземем за пример се трансформира в един от най-близките африкански съдружници на Русия през последните години и ЧВК " Вагнер " разположи войски там със поръчката да се бори с бунтовниците джихадисти.

Военен прелом в Нигер в края на юли месец 2023 година смъкна от власт и внезапно промени ситуацията и позициите на страната. Нигер о с интернационалната организация на франкофонските народи (OIF) в края на предходната година, а малко по-късно дружно с разгласи и неотложно овакантяване Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS).

Подобно на своите съседи, ръководени от военни хунти, западноафриканската страна построява по-тесни връзки с Москва. Военни инструктори и личен състав от съветското министерство на защитата, с цел да образоват армията, също така стана известно, че Русия се е съгласила да конфигурира противовъздушна система в Нигер.

Авиобазата 201 в централен Нигер бе издигната от Съединени американски щати на цена от над 100 милиона $. От 2018 година той се употребява за нанасяне на удари по бойци от Ислямска страна и "  - Джамаат Нусрат ал-Ислам уал-Муслимин (JNIM) благодарение на дронове.

Американски военачалник и работна група бе изпратена в Нигер, с цел да провеждат извеждането на бойците от страната.

Въпреки че публично не са оповестени дефинитивни решения за бъдещето на американските войски в Нигер, Reuters написа, че проектът е те да се върнат в базата на Африканското командване на Съединени американски щати в Германия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР