За по-малко от 24 часа, най-богатите руснаци са изгубили 39

...
За по-малко от 24 часа, най-богатите руснаци са изгубили 39
Коментари Харесай

Руските милиардери загубили 39 млрд. долара след атаката над Украйна

За по-малко от 24 часа, най-богатите руснаци са изгубили 39 милиарда $ на фона на невижданите от десетилетия сражения на територията на Европа и подхванатите санкционни ограничения от Запада, сочат калкулации на американското издание Bloomberg.

Щетите са за разнообразни класове активи. Руският бенчмарк MOEX Russia Index затвори с 33% по-ниско в Москва, петият най-лош спад в историята на фондовия пазар в локална валута. Това бележи първия път от Черния понеделник през 1987 година, когато спад от подобен мащаб удря пазар на стойност над 50 милиарда $.

Една от най-тежките рецесии на сигурността в Европа след Втората международна война заплашва да задълбочи спада на пазарите в района, само че изключително в Русия, която беше наранена от наказания от Англия и Съединени американски щати. Милиардери, измежду които Генадий Тимченко, също са обект на наказания за връзките им с съветския президент Владимир Путин, макар че има апели за разширение на листата със глобените.

Вагит Алекперов, ръководител на Лукойл, означи най-рязък спад в чистата си стойност. Тя понижа с съвсем една трета за ден, падайки с към 6,2 милиарда $ до 13 милиарда $ съгласно Индекса на милиардерите на Bloomberg. Акциите на основания в Москва производител на нефт се намалиха с към 33% в четвъртък.

Алексей Мордашов, ръководител на стоманодобивната компания Северстал, загуби 4,2 милиарда $ в четвъртък, довеждайки положението си до 23 милиарда $. Владимир Потанин, президент на Nornickel и най-богатия руснак все още, е изгубил 3 милиарда $.

Алекперов и Тимченко са изгубили по към 10 милиарда $ тази година или повече от 40% от положението си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР