За пиковите часове на 11 октомври еленергията стигна цена между

...
За пиковите часове на 11 октомври еленергията стигна цена между
Коментари Харесай

Запетайка вдигна цената на тока 6 пъти

За пиковите часове на 11 октомври еленергията стигна цена сред 2000 и 5000 лв. за мегаватчас. До късно вечерта в сряда централите в България не знаеха какъв брой ток би трябвало да произведат в четвъртък.

Една сбъркана запетайка блокира Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) на 10 октомври. Стигна се до краткотрайното затваряне на сегмента за търговия “ден напред ” и до напрежение в Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), който ръководи системата и до късно не беше в положение да подаде графици за работата на централите за идващия ден, написа 24 часа.

Паниката бе породена от неточност на търговеца на ток “Ген-и ”. Това е словенска компания, която работи в 18 страни, като 50% от собствеността ѝ е държавна. В офертата, която е подала към борсата, е объркана десетична запетая и това прави поръчката 1000 мегавата ток за денонощие - колкото е един блок в АЕЦ “Козлодуй ”, вместо мечтаните от компанията 10 мегавата.

Такава оферта обаче автоматизирано подвигна базовата цена на тока докосмическите 595,98 лева за мегаватчас, в случай че междинната за 10 октомври е била 94,99 лева

Стигна се даже до куриозни обстановки - в 19 часа цената беше 2310,09 лева за 1 мвтч, а в 22 часа - 5034 лева на мегаватчас при декларирани 1060,7 мегаватчаса.

Ето хрониката на събитията:

В 15,11 ч борсата разгласи, че подхваща ограничения за изясняване на цените и количествата, а ЕСО удължава периода за вписване на графиците за търговията с ток за идващия ден до 16,30 ч, вместо в нормалния час - 16 ч.

В 16,10 ч борсата публично оповестява за техническата неточност в офертата на борсов участник и че поради нея са реализирани нереалистични резултати. Това основава ексклузивен риск, попречва сполучливото протичане на процеса по пресмятане на клиринговата цена и предизвиква неспособност за систематизиране на търгуваните размери в България. Затова се започва наново пресмятане на резултатите от тръжната сесия. В случай че преизчисляването бъде несполучливо, борсовата сесия ще бъде анулирана.

В 19,30 ч шефът на Централното диспечерско ръководство Пламен Герджиков сподели за “24 часа ”, че са в очакване на графиците за четвъртък, само че ги няма.

В 19,51 ч шефът на борсата Константин Константинов оповестява, че преизчислението на цените за 11 октомври е приключило сполучливо, а графиците са подготвени. Малко по-късно те бяха оповестени на уеб страницата на борсата. От тях се вижда, че базовата цена към този момент е 101,36, а не 595,98 лева

Преизчисленията са направени със съдействието на сътрудниците от Nord Pool AS в Норвегия, защото сървърите на нашата енергийна борса са там. Шефът на борсата приканва за внимание при съставане на офертите.

А в ЕСО до 22 часа в сряда всички хора, които работят по търговията с ток, обработваха графиците. Така завърши този инфарктен за търговията с ток ден.

Какво се случи в четвъртък, 11 октомври?

“Има скокове от по 200 мегавата в графиците ”, сподели шефът на Централното диспечерско ръководство Пламен Герджиков. Казано на по-разбираем език - постанова се диспечерите да включват блокове, да понижават и усилват мощности в тецовете и вецовете. Четвъртък бе ден с повече контролиране, в сравнение с е обикновено. “Никой клиент в България обаче не е останал без ток ”, сподели Герджиков.

Високопоставени източници в енергетиката споделиха, че в случай че тази сбъркана оферта не е засягала още 30-40 търговци, то е можело да се накара търговецът, който е сбъркал, да си заплати цената. Такива апели има и в профилираните групи във фейсбук. Там се задават въпроси и дали е имала тази компания гаранции за това количество, други търговци разясняват, че има. Някои реагират, че сходна неточност механически е невъзможна, само че пък очевидно софтуерът не я е спрял.

От КЕВР, която от няколко месеца има право да проверява търговията на свободния пазар, обявиха пред “24 часа ”, че в границите на първото следствие във връзка по-високите цени на тока ще включат и обстановката от 10 октомври.

Източник - dunavmost.com.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР