За периода януари-октомври 2022 г., доставките на втечнен природен газ

...
За периода януари-октомври 2022 г., доставките на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Този така необходим втечнен газ – колко синьо гориво закупи Европа и откъде

За интервала януари-октомври 2022 година, доставките на полутечен природен газ (LNG) за 27-те страни членки на Европейски Съюз възлизат общо на 105 милиарда кубически метра газ, по калкулации на изследователската компания Kpler, написа РБК. За съпоставяне, за същия интервал на 2021 година, този индикатор е бил 64 милиарда кубически метра газ, а за цялата предходна година страните от Европейски Съюз са закупили общо 78,1 милиарда куб. м полутечен газ.

Цифрите за настоящата година във връзка с размерите закупен полутечен газ от Европейски Съюз, са по-високи от тези на Китай, който е другият огромен консуматор на LNG: за първите 10 месеца на 2022 година Китай е закупил единствено 69,9 милиарда кубически метра газ, при 87,5 милиарда куб. метра за същия интервал на 2021 година За цялата предходна година, Китай е закупил 108 милиарда куб. метра полутечен газ.
 Светът „ жадува “ за полутечен газ – кои са най-големите планове
Светът „ жадува “ за полутечен газ – кои са най-големите планове

Плановете за фабрики за LNG на Съединени американски щати, Катар, Мозамбик, и по кое време ще проработят

Увеличението на покупките на LNG идва на фона на внезапното понижение на доставките на газ по тръбопроводи от Русия за Европа - през 2021 година съветските доставки представляваха към 45% от европейския импорт на газ и към 40% от потреблението. По-конкретно, предходната година " Газпром " достави общо 155 милиарда кубически метра газ за Европейски Съюз и Турция, а тази година, по данни на Международната организация по енергетика (МАЕ), вносът от Русия ще падне до 60 милиарда кубически метра, т.е. по-малко от половината от размера за предходната година.

Доставките на съветски газ започнаха да падат след началото на военната интервенция в Украйна, въвеждането на Западните наказания (те не засегнаха директно газа), и надлежно настояванията на Москва да се заплаща за природния газ в рубли.
 Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди
Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка

Доставките на полутечен газ за Европа за цялата 2022 година ще възлязат почти на 123 - 125 милиарда кубически метра, предвиждат анализатори от Kpler, представени от РБК. По техни оценки, в случай че през предходната година LNG е представлявал 18% от потреблението на газ в Европейски Съюз, то през 2022 година делът му съвсем ще се удвои, до 35%.

Най-големият производители на LNG в света е Катар, следван от Съединени американски щати, Австралия, както и Русия и африкански страни. Европейски страни към този момент се споразумяха с Катар за доставката на общо 15 милиона тона LNG (20,4 милиарда кубически метра) тази година. През идната година доставките от Катар може да варират от 12 милиона до 15 милиона тона газ (16,3-20,4 милиарда кубически метра газ).

По данни на МАЕ, юни е първият месец, през който Европейският съюз е внесъл повече полутечен газ от Съединени американски щати, в сравнение с тръбопроводен газ от Русия. Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по въпросите на енергийните запаси Джефри Паят по-късно посочи, че 70% от износа на полутечен газ от американските компании е за Европа.

От друга страна, анализаторът от Credit Suisse Саул Кавоник разяснява пред Bloomberg, че " опасенията на Европа за нейната енергийна сигурност, водят до енергийна беднотия в развиващия се свят, защото Европа " изсмуква " газ от други страни, без значение какъв брой висока е цената му ".
 Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите
Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите " жертви "

Европа " надува " цените на газа, което се отразява освен на нея
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР