За първите 20 дни от кампанията (към 16.10.2019 г.) политическите

...
За първите 20 дни от кампанията (към 16.10.2019 г.) политическите
Коментари Харесай

1,3 млн. лв. са похарчили партиите за медийна кампания по изборите до момента

За първите 20 дни от акцията (към 16.10.2019 г.) политическите субекти са похарчили общо 1 334 411 лева (без ДДС) за медийно отразяване. Тази сума продължава да е относително дребна, което може да е резултат от мощно понижената по-рано тази година държавна дотация – от 11 лева на 1 лева Правят усещане и релативно дребните суми, които са оповестили двете най-големи частни малките екрани у нас – bTV и Nova.
Това се показва в обява на Института за развиване на обществената среда (ИРПС), който за поредна година следи дали доставчиците на медийни услуги съблюдават условията в Изборния кодекс (ИК) да разгласяват договорите си с политически субекти в 3-дневен период от подписването им. Анализът е оповестен в уеб страницата Отворен парламент.
Мониторингът обгръща 43 национални и районни медии – 11 малките екрани, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 осведомителни уеб сайтове и организации, и договорите подписани от тях. За участниците, регистрирани в Централната изборна комисия, са включени и контракти за локално отразяване (в това число и като част от локални коалиции).
Към 16-и октомври 2019 година 34 от обхванатите от мониторинга медии са разгласили информация за подписани контракти с участници в изборите. В общия брой са включени и в. Черноморски фар, който е оповестил единствено първите страници на договорите и в тях няма информация за цената им, а телевизия Алфа има оповестен един контракт – с партия Атака за безплатно отразяване. Останалите 9 медии нямат или не са разгласили подписани контракти с участниците в предизборната конкуренция. Това са: вестниците – в. Дума, в. Сега, в. Монитор, в. Телеграф, в. Борба, в. Черно море, в. Старозагорски вести и организациите – BGnes.com и Novini.bg.
Най-много средства към този миг е привлякла публичната Българска национална телевизия – 217817 лева (без ДДС) (което е нарастване с повече от 100% по отношение на данните от първата част от мониторинга), следвана от Канал 3 – 131117 лева (без ДДС) и btv – 117774 лева (без ДДС). Канал 3 има разгласен и контракт с рекламна организация Кота 97 на стойност 8333.33 лева (без ДДС), който не е включен в общата сума, защото не е ясно в интерес на кой участник е.
Най-предпочитан вестник е в. 24 часа с доходи от 97697 лева (без ДДС), а от организациите преди всичко е Фокус Нюз (като тук са включени и договорите на радио Фокус) – 47263 лева (без ДДС). Сред локалните медии отпред продължава да бъде пловдивският в. Марица с 56220 лева (без ДДС), чиито доходи надвишават тези на обичаен народен ежедневник като в. Труд (43084 без ДДС).
Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ продължава да влага най-вече средства в акцията – 297297 лева (без ДДС), като това е близо трикратно нарастване по отношение на първата част от мониторинга на ИРПС. На второ място още веднъж е Движение за права и свободи с разходвани 145580 лева (без ДДС), а на трето – Българска социалистическа партия за България със 140093 лева (без ДДС) за медийно отразяване. При последните две партии има доста по-плавно повишаване на сумите. ГЕРБ продължава да е на четвърто място с 115262 лева (без ДДС).
От ИРПС показват, че продължава практиката на част от медиите да не съблюдават задължението за издание на контракти. Такъв е да вземем за пример в. Старозагорски вести, който няма оповестени контракти, а на Интернет страницата му има редица банери, рекламиращи участници в изборите. Подобен е казусът с в. Арда, който е оповестил единствено контракти с Движение за права и свободи, а в същото време на уеб страницата му има реклама и на други политически субекти. В. Монитор пък не е разгласил нито един контракт, обвързван с акцията за локални избори 2019, а в същото време отбелязва редица материали като предизборни.
Друг метод за заобикаляне на условията на ИК е въвеждането на рубрики в печатните издания. В тях се разгласяват материали, съдържащи предизборна пропаганда без означение. За в. Труд такава е рубриката “Така сподели кметът ”, за в. 24 часа – рубриката “Местен ”, а за в. Стандарт – “Моят град ”.
Подобно на предишни акции и този път се следи понижаване на цената на някои контракти – образец са контракти на Мая Манолова с Дарик Радио (от 7200 лева без Данък добавена стойност на 3000 лева без ДДС) и Епицентър (от 3500 лева без Данък добавена стойност на 2000 лева без ДДС). Също по този начин контракт на Радослав Каратанчев с Дарик Радио на стойност 4000 лева без Данък добавена стойност към този момент не попада в оповестената от медията информация.
Институтът за развиване на обществената среда следи изменчив метод във връзка с безвъзмездните контракти. Такива има оповестени към този момент от малките екрани Алфа и БСТВ, които са ги сключили със съответните партии. Алфа даже публично е разгласила на Интернет страницата си мнение, съгласно което не дава време за платено отразяване на акцията, а безвъзмездното такова се прави при съблюдаване на всички условия на ИК. Това значи, че всеки участник може да подписа контракт за безвъзмезден ефир, в случай че демонстрира предпочитание за това.
От друга страна телевизия Евроком, която обичайно подписва огромен брой безплатни контракти (9 на брой за тази акция в първата част на мониторинга на ИРПС), към този момент не ги разгласява, отбелязва институтът. По същия метод действа и ТВ Европа, която предходната седмица имаше подписан контракт за безплатно отразяване с ГЕРБ. Към 16-и октомври този контракт е отстранен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР