За първи път в своята кариера Аугусто Фернандес спечели световна

...
За първи път в своята кариера Аугусто Фернандес спечели световна
Коментари Харесай

Аугусто Фернандес спечели титлата в Moto2 след ново падане на Ай Огура

За първи път в своята кариера Аугусто Фернандес завоюва международна купа по мотоциклетизъм, откакто победи в клас Moto2, откакто неговият единствен противник за оценката Ай Огура падна в осмата обиколка на Гран При на Валенсия.

Огура започва от петото на „ Рикардо Тормо “ и още в дългия спринт до първия завой съумя да изпревари Фернандес, който бе стартирал трети. След това японецът завоюва още две позиции при започване на втория тур, когато Алонсо Лопес спря прекомерно късно за втората крива и той и Педро Акоста трябваше да преминат през по-външна траектория. 

В следствие Огура направи много нападателен опит за офанзива против водача Тони Арболино в последния завой и за малко не се удари в италианеца. Дори и това обаче не спря японеца от поемането на цялостния риск, само че още в осмия тур той напусна надпреварата след неправилност в самото начало на зоната за прекъсване за осмата крива. След това рухване на Огура бе ясно, че купата ще бъде за Фернадес, защото преди днешния старт испанецът имаше задатък от 9.5 точки по отношение на японския водач на Хонда Тийм Азия. 

До края на надпреварата Фернандес направи едно умерено каране, в което трябваше да прави единствено една по-рискова маневра. Тя пристигна в средата на 13-я тур, когато той изпревари Тони Арболино в борбата за второто място. В началото на предходния тур пък и Акосто съумя да изпревари водача на Марк ВДС, с цел да поведе в конкуренцията. 

След това миналогодишният първенец в Moto3 изцяло управлява събитията и стигна до своята трета победа за сезона. С нея той си подсигурява и купата при новаците, изпреварвайки с 21 точки Лопес, който падна в четвъртата обиколка. Фернандес пък финишира на второто място, а спечелилият в две от последните три надпревари Арболино добави подиума във финалния старт за сезона. 

В крайното класиране в Moto2 Фернандес печели купата с 276.5 точки и задатък от 29.5 по отношение на Огура. Тройката затвори Арон Канет, който през днешния ден не стигна до финала след неточност на петия завой в 20-та обиколка. Преди рухването си испанецът се движеше четвърти и настигаше Арболино. Канет приключи сезона с тъкмо 200 точки в своя актив. 

Догодина Фернандес ще кара в клас MotoGP където ще си партнира с Пол Еспаргаро в отбора на Тех3 ГАСГАС. За Огура и Канет пък ще има още най-малко един сезон в Moto2, в който те да спорят за купата. В този спор се чака да се включат още Акоста, Лопес и даже Ароболино, в случай че италианецът резервира формата си от последните надпревари през тази година.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР