За първи път в света стотици пациенти ще могат да

...
За първи път в света стотици пациенти ще могат да
Коментари Харесай

Иновация съкращава времето за имунотерапия за лечение на рак на 7 минути

За първи път в света стотици пациенти ще могат да се възползват от имунотерапия за лекуване на рак под формата на инжекция, която ще редуцира времето за лечението от 30-60 минути едвам до 7, заяви службата по опазване на здравето на Англия (NHS), представена от „ 24 часа “.

Тя получи утвърждението на регулатора на медикаменти и здравни артикули в страната (MHRA). Пациентите, отговарящи на изискванията за лекуване с атезолизумаб, ще получат опция лекарството да им бъде сложено подкожно вместо посредством интравенозно вливане.

Така, като се изключи че болните ще прекарат доста по-малко време в лечебните заведения, и онкологичните екипи ще разполагат с повече време за отнасяне на пациенти.

“Това утвърждение освен ще ни разреши да осигурим комфортни и по-бързи грижи за нашите пациенти, само че и ще даде опция на екипите ни да лекуват повече хора през целия ден ”, съобщи доктор Александър Мартин, съветник онколог в NHS.

Произведеният от компанията Roche атезолизумаб, прочут също като Tecentriq, е лекарство, което оказва помощ на имунната система да открива и унищожава ракови кафези. То се ползва посредством кръвопреливане на пациенти с разнообразни типове рак, в това число на белите дробове, на гърдата, на черния дроб и на пикочния мехур.

Досега хиляди пациенти в Англия са се възползвали от интравенозната форма на атезолизумаб, която може доста да понижи риска от повторна поява на рак. Клинични изпитвания сочат, че при пациенти с ранен етап на недребноклетъчен рак на белия дроб атезолизумабът може да понижи риска от наново появяване на рака или гибел с 34% след интервенция и химиотерапия. Иновативното лекуване работи, като блокира протеин, който пречи на имунната система на болния да нападна раковите кафези, като по този начин ги прави по-видими.

От NHS – Англия, чакат по-голямата част от общо 3600-те им пациенти да преминат на инжекционно лекуване с атезолизумаб, само че допълват, че тези, които са на интравенозна химиотерапия в композиция с лекарството, могат да останат на преливане. Проучвания демонстрират, че по-голямата част от хората с онкологични болести избират подкожното лекуване, било то инжекция или вливане тъкмо под кожата, заради по-малката болежка и дискомфорт, лесното приложение и по-кратката дълготрайност на лекуването спрямо интравенозната инфузия.

“Първото в света въвеждане на това лекуване ще значи, че стотици пациенти ще могат да прекарат по-малко време в болничното заведение и ще се освободи скъпо време в отделенията за химиотерапия на NHS ”, разяснява проф. Питър Джонсън, шеф по раковите болести в NHS – Англия. По думите му този ход демонстрира по какъв начин здравната работа се управлява от нововъведенията и се стреми да обезпечава на пациентите си най-модерното лекуване на рак. “Поддържането на допустимо най-хубавото качество на живот за пациентите с рак е от жизненоважно значение, тъй че въвеждането на по-бързи инжекции под кожата е извънредно значимо. ”

Освен нововъведената терапия Англия усили потенциала си от контролни органи за узаконяване на медикаменти. Те се назначават от MHRA, с цел да дефинират дали производителите и техните медицински произведения дават отговор на условията.

“Почти удвояваме потенциала за оценка на медицинските произведения във Англия и по този начин подкрепяме достъпа на пациентите до безвредни и ефикасни артикули, от които се нуждаят, с цел да опазят здравето си ”, разяснява доктор Лора Скуайър, чиновник на MHRA по въпросите на качеството и достъпа до опазване на здравето.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР