За първи път в страната ни екип на Българското дружество

...
За първи път в страната ни екип на Българското дружество
Коментари Харесай

За първи път у нас: Наблюдават гнездо на малък креслив орел с две малки

За първи път в страната ни екип на Българското сдружение за отбрана на птиците записва гнездо на дребен писклив орел с две дребни в него. Успешното развъждане на две дребни е извънредно рядко събитие за този тип – нормално двойката отглежда единствено едно. Това е първият документиран случай у нас.

Гнездото се намира в Натура 2000 предпазена зона " Батова " в Североизточна България.

Научни проучвания в Централна и Северна Европа демонстрират, че едвам 1,5 - 3,5% от гнездовите опити на типа приключват с две сполучливо изхвърчали дребни. Всъщност две дребни се излюпват нерядко, само че нормално по-малкото от двете умира до 10 - 15 дни след излюпването, означават от Българско дружество за защита на птиците.



Снимки: Българско сдружение за отбрана на птиците

" В момента младите птици са на едномесечна възраст, което ни дава убеденост да мислим, че сериозният интервал е минал и двете сполучливо ще полетят в небето над долината на река Батова. Ще продължим с мониторинга на гнездото и през идващите седмици “, споделя специалистът Михаил Илиев, който открива гнездото през 2021 година През последните две години двойката е отглеждала единствено по едно малко.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР