За първи път в историята към Списъка на световното културно

...
За първи път в историята към Списъка на световното културно
Коментари Харесай

Кои са новите сгради в списъка на ЮНЕСКО?

За първи път в историята към Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО бе включена модерна американска архитектура. Осем шедьовъра на Франк Лойд Райт справедливо завоюваха мястото си в него. До решението се стигна по време на 43-тата сесия на Комитета за международно завещание в Баку, Азербайджан. Целият развой е лишил повече от 15 години.

Всички обекти са издигнати в първата половина на ХХ век, а най-популярни измежду тях са музеят „ Гугенхайм “ в Ню Йорк, прочут със спираловидния си интериор и солиден бетонен екстериор,



както и „ Къщата над водопада “, издигната и населявана от семейство Кауфман, в местността „ Мечия бързей “, Пенсилвания.



Другите обекти, добавени в листата на ЮНЕСКО, са домовете му Талийсин (Уисконсин) и Талийсин Уест (Аризона), къщата на Хърбърт и Катрин Джейкъбс (Уисконсин), Юнити Темпъл (Илинойс), къщата на Фредерик Роби (Илинойс) и Холихок Хаус (Калифорния).

С невероятните си творби Франк Лойд Райт основава едно ново течение – органичната архитектура, в която се натъртва оптимално на адаптирането на дизайна на постройката към заобикалящата я естествена среда. Освен тези 8 обекта, има построени още към 500, най-вече в Съединени американски щати. Наред с Антонио Гаудѝ, Филип Джонсън, Мис ван дер Рое и Норман Фостър, той е един от най-успешните архитекти в света. Заедно с неговите здания, в листата на ЮНЕСКО бяха утвърдени и живописните хълмове на Просеко и Валдобиадене в Италия.
Да забележим и розовата къща на Louis Vuitton...

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР