За първи път в историята жени съдии ще ръководят мачове

...
За първи път в историята жени съдии ще ръководят мачове
Коментари Харесай

За първи път в историята: Жени ще ръководят мачове на Мондиал 2022

За първи път в историята дами съдии ще управляват мачове на Световното състезание за мъже в Катар през зимата. В знаков миг за спорта, ФИФА разгласи, че Мондиалът през 2022 година ще включва три дами рефери и три дами като асистент съдии.

Решението получи голямо утвърждение от футболна общественост.

„ С това решение завършва дълъг развой на ФИФА, почнал преди няколко години с включването на дами съдии в шампионатите за юноши и мъжете “, сподели ръководителят на съдийската комисия на ФИФА Пиерлуиджи Колина.

„ Дамите заслужават да бъдат на Световното състезание по футбол, тъй като се показват на доста високо равнище, а това е значимо за нас “, добави още някогашният съдия.

Стефани Фрапар е може би най-известната от трите съдийки, откакто стана първата жена, управлявала на мач от Шампионската лига.



Към нея се причисляват Салима Мукансанга (Руанда), която е първата жена, арбитър в мач от Купата на африканските народи и Йошими Ямашита (Япония), която се трансформира в първата жена рефер, свирила конфликт в Шампионската лига на Азия и натрупа доста опит по време на Световното състезание за дами.

Междувременно като асистенти са били определени Неуза Бек (Бразилия), Катрин Несбит (САЩ) и Карън Диас Медина (Мексико).

Световното състезание по футбол през 2018 година в Русия беше първият път, в който почитателите станаха очевидци на видеоасистент арбитър (ВАР). В Катар ще има 24 чиновници за технологията.

„ Както постоянно, критериите, които използвахме е „ качеството преди всичко “ и определените публични лица за мачовете ще бъдат от най-високото равнище на съдийството в международен мащаб “, добави още Пиерлуиджи Колина.



Мондиал 2022 в Катар ще се излъчва онлайн в каналите на Българска национална телевизия. Шампионатът ще се организира от 21 ноември до 18 декември 2022 година.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР