За първи път в Исландия глетчер беше обявен за мъртъв.

...
За първи път в Исландия глетчер беше обявен за мъртъв.
Коментари Харесай

Исландия официално обяви глетчер за „мъртъв“

За първи път в Исландия глетчер беше разгласен за мъртъв. 700 годишният Окьокул (Okjökull) към този момент официално не се води подобен, защото дебелината му е намаляла с 15 метра и не може да се разраства напред.

На церемонията за прощаване в неделя (18.08.19 г.) взеха присъединяване към 100 души, измежду които министър председателят на страната Катрин Якобсдотир, както и някогашната комисарка към Организация на обединените нации по правата на индивида Мери Робинсън. Присъстваха и многочислени исландски учени и откриватели от университета Райс в Съединени американски щати, чиято е самодейността за слагане на паметна плоча.

Заглавието на паметната плоча гласи „ Писмо до бъдещето “. След това се споделя: „ Очаква се в идващите 200 години всички значими глетчери да поемат по същия път. Тази паметна плоча служи за това да подчертае, че знаем какво се случва и какво би трябвало да се направи. “

На плочата още е маркирана премерената през май т.г. CO2 централизация от 415 на милион (ppm). Това е най-високата стойност на наличие на въглероден двуокис в атмосферата до момента.

STR/EPA-EFE/REX

Да видиш по какъв начин изчезва цялостен глетчер е „ много образно “ и осезаемо прекарване, което човек може да разбере, споделя Юлиен Вайс, професор по аеродинамика в Техническия Университет Берлин пред AFP. Иначе климатичните промени не се виждат в всекидневието – те от вероятността на обособения субект протичат напълно постепенно, само че от позиция историята на Земята доста бързо, добавя Вайс.

9000 милиарда това лед са изгубени

През 1890 година Окьокул се простира на повърхност от 16 квадратни километра, а ледената му покривка е с дебелина 50 метра. През 2014 учените „ лишиха “ класификацията му като глетчер.

Топящите се глетчери по света губят, съгласно новите оценки, годишно по 335 милиарда тона лед. До това умозаключение стигат учени от Цюрих, оценявали сателитни изображения и правили наблюдения намясто.

Водещият проучването академик Михаел Цемп от Университет Цюрих сподели през април, че по този метод светът губи годишно към три пъти оставащия размер глетчери в европейските Алпи.

Глетчерите са изгубили от 1961 до 2016 година повече от 9000 милиарда тона лед.

В началото на месеца Световният съвет по климата заключи в специфичен отчет, че общото покачване на междинните температури в ниските елементи спрямо прединдустриалния интервал е 1,53 градуса по Целзий.

Източник Spiegel Online.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР