За първи път учените са съставили пълна карта на Галактиката

...
За първи път учените са съставили пълна карта на Галактиката
Коментари Харесай

Учени съставиха първата пълна микровълнова карта на Млечния път

За първи път учените са съставили цялостна карта на Галактиката в микровълновата част на спектъра на електромагнитното лъчение. Нейното основаване ще форсира разбора на галактическото фоново излъчване, самобитно ехтене от Големия гърмеж, оповестяват от пресслужбата на Британското кралско астрономическо общество (RAS). „ Подготвените от нас карти покриват диапазона сред 10 и 40 гигахерца, което ги прави положително допълнение към данните, събрани от сондите WMAP и Planck при проучването на реликтовото излъчване.

Тези данни, получени в хода на 9 хиляди часа наблюдения, доста ще ускорят проучването на галактическия магнетизъм и изискванията, царящи във Вселената в първите моменти от нейното битие ", споделя Хосе Мартин, откривател от Астрофизичния институт на Канарските острови в Тенерифе (Испания). През последните три десетилетия астрономи и физици се пробват да разкрият по какъв начин е протичала еволюцията на Вселената в първите моменти от нейното битие, изучавайки по този начин нареченото галактическо микровълново фоново излъчване.

Това съставлява самобитно микровълново „ ехтене " от Големия гърмеж, в чиито нееднородности и физични свойства се е запазила информация за структурата на материята по това време. Изследването на реликтовото излъчване е възпрепятствано от това, че в Млечния път има огромен брой източници на микровълни, както и богати на прахуляк райони, които интензивно гълтам микровълновото „ ехтене " от Големия гърмеж.

Микровълнова карта на Галактиката

Мартин и сътрудниците му се пробват да разрешат този проблем като част от самодейността QUIJOTE, стартирала през 2012 година за наблюдаване на галактическото микровълново фоново излъчване и сформиране на подробна карта на Млечния път в микровълновата част на спектъра. Като част от този план учените следят Вселената благодарение на два микровълнови телескопа - QT1 и QT2, които се намират на скатовете на планината Тейде на канарския остров Тенерифе.

Наскоро учените са обобщили първите 10 години от работата на QUIJOTE и са употребявали получените QT1 и QT2 изображения, с цел да сформират първата цялостна карта на Млечния път в микровълновата част на спектъра. Данните помогнали на астрономите за първи път тъкмо да измерят какъв брой мощно е поляризирано микровълновото излъчване на Галактиката, което е значимо за приемане на сходни оценки за реликтовото излъчване на Вселената.

Както изясняват откривателите, данните за поляризацията на лъчението на Млечния път и цялата Вселена като цяло са нужни, с цел да се изследва естеството на разпространяването на огромни магнитни полета в Галактиката, както и да се търсят следи от по този начин наречените примордиални (първични) гравитационни талази. Така космолозите назовават ​​колебанията в пространство-времето, хипотетично зародили вследствие на свръхбързото разширение на границите на Вселената в първите мигове след Големия гърмеж.

„ Ако открием тези следи от ускореното разширение на Вселената, тогава ще получим първата информация за това какви физически условия са преобладавали в нея в първите мигове от нейното битие, когато типичните за нея сили са били на доста порядъци по-високи от това, което е налично за нас през днешния ден на ускорителите на частици. Ако получим тези данни в близко бъдеще, можем внезапно да подобрим нашата визия за фундаменталните закони на физиката ", заключава Мартин.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР