За първи път тази пречка пред раждаемостта излиза пред материалните

...
За първи път тази пречка пред раждаемостта излиза пред материалните
Коментари Харесай

Всеки шести у нас готов за дете дори без пари и жилище, не може да намери партньор

За първи път тази спънка пред раждаемостта излиза пред материалните аргументи и настройката първо да се учи и прави кариера

Материалните неволи като неналичието на финанси или прекомерно дребното жилище се оказват надалеч по-маловажни за настройките на българина да роди и отгледа деца. Далеч по-важното е, че той или тя няма подобаващ сътрудник за тази цел или най-малко по този начин излиза от данните на Национален статистически институт от преброяването на популацията, написа 24chasa.bg.

През септември 2021 година статистиката помоли 4368 българи да попълнят специфични спомагателни анкети за настройките им да имат деца.

Половината от тези хора бяха дами на възраст сред 15 и 49 години, а другата половина – мъже на възраст сред 15 и 59 години.

От отговорите им излиза, че 15,5% от българите или не желаят да имат повече деца, в сравнение с към този момент имат, или въобще не възнамеряват дете, тъй като нямат подобаващ сътрудник, с който да го отгледат.

Това важи в малко по-висока степен за мъжете, в сравнение с за дамите.

Едва на второ място по значимост идват финансовите аргументи, на трето - фактът, че фамилията към този момент има стремежи брой деца. На четвърто място като причина се показва напредналата възраст, като резонно подобен отговор е посочван по-често от интервюираните във възрастовата група над 45 години. Любопитното обаче е, че по този начин дават отговор и 2,3% от младежите сред 15 и 29 години.

Това, че жилището е прекомерно малко или че индивидът към момента не си е приключил образованието, или не се усеща подготвен за дете, се оказват надалеч по-маловажни аргументи раждането да се отсрочва.

Предприеманите от страната ограничения и политики не оказват значително въздействие върху решението на българина да има деца, излиза от данните на Национален статистически институт.

На въпроса какво би им повлияло, с цел да имат дете или още едно дете, най-важните неща още веднъж се оказват:
“да си намеря подобаващ сътрудник ”; “с моя сътрудник да споделяме отговорностите и грижите ”; “да имаме подобаващи жилищни условия ”; “да имаме опция за съчетаване на фамилните и професионалните отговорности ” и др.
От страната се изисква, преди всичко, да усъвършенства качеството на здравните услуги.

На второ да подсигурява достъпа до детски градини, а на трето - да усили средствата за обществено подкрепяне, демонстрират данните.

Основните демографски настройки повтарят тези от идентичните анкети при преброяванията през 2001 и 2011 година

Резултатите в този момент сочат, че както преди едно и преди две десетилетия, по този начин и през 2021 година

колкото по-ниско е образованието на майката, толкоз повече деца желае да има.

Основният блян на българина продължава да е фамилията с две деца.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР