За първи път става това нещо и затова хората заслужават

...
За първи път става това нещо и затова хората заслужават
Коментари Харесай

Бивш социален министър с важен съвет как да ползваме парите за втората пенсия

За първи път става това нещо и по тази причина хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита какъв брой са парите, Пенсионният фонд е задължен да каже. Ако хората не бъдат осведомени, те в действителност ще изгубят. " Това съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR ".

"Мина първото четене с много горещи полемики. Най-лошото нещо е да няма уредба на заплащането, ще пристигна септември и институциите ще кажат "не знаем по какъв начин да ви плащаме ", разяснява Нейков.

"Тъй като това са персонални пари и това бяха интервали на безработица, се получи доста шарена картина - хората са натрупали разнообразни суми пари във втория дирек. И индивидът се оказва в алтернатива - това, което предлага планът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 година ще може да избере от 3 благоприятни условия - втора пожизнена пенсия - една от Национален осигурителен институт и една от втория дирек. Втората алтернатива е, в случай че парите не са задоволителни за пенсия, може да избереш на обособени траншове да си получиш парите, и третата алтернатива - в случай че са доста малко, да ги вземеш вкупом еднократно ", изясни някогашният обществен министър

Той добави, че решението човек би трябвало да го вземе самичък въз основата на информацията, която Национален осигурителен институт и финансовите институции са длъжни да дадат.

"Това е математика, няма по какъв начин всеки да се оправи със сметките. Затова би трябвало да са осведомени хората, това е методът им да бъдат предпазени ", разясни Нейнов.

"Проблемът е, че хората виждат в пенсията признателност, само че там няма никаква признателност. Има ли дребен принос - пенсията е дребна, има ли огромен принос - пенсията е огромна. Това е правдивост. Точно това се получи - подтиква се сивата стопанска система. Как, като 50% получават идентична пенсия, да подтикваме хората да се обезпечават? Който и да пристигна да ръководи след април, би трябвало да знае да не си играе с пенсионната система ", безапелационен беше Иван Нейков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР