За първи път публичният дълг на САЩ надхвърли 32 трилиона

...
За първи път публичният дълг на САЩ надхвърли 32 трилиона
Коментари Харесай

Дългът на САЩ надхвърли 32 трилиона долара, до няколко години може да стигне 50 трлн.

За първи път общественият дълг на Съединени американски щати надвиши 32 трилиона $, което е девет години по-рано от плануваното в прогнозите преди пандемията, означи „ New York Times “.

Според вестника до края на десетилетието дългът може да доближи 50 трилиона $, даже в случай че се вземе поради неотдавна признатото двупартийно съглашение за понижаване на разноските.

Експертите на фондация „ Петерсън “ показват угриженост по отношение на прогнозите, които допускат увеличение на държавния дълг със 127 трилиона $ за 30 години, което ще докара до разноски за лихви в размер на 40% от всички федерални доходи до 2053 година

Ръководителят на Министерството на финансите Джанет Йелън по-рано означи, че Белият дом е понижил бюджетния недостиг с 3 трлн. $. Тя обърна внимание на обстоятелството, че в средносрочен проект лихвените проценти ще се намалят, което ще направи дълговото задължение по-управляемо.

В началото на юни Съединени американски щати бяха застрашени от банкрут поради отхвърли на Републиканската партия да увеличи тавана на държавния дълг без редуциране на разноските от страна на администрацията на Джо Байдън. Партиите реализираха съглашение едвам в края на май. Споразумението планува заледяване на тавана на дълга до 1 януари 2025 година в подмяна на ограничение на бюджетните разноски.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР