За първи път от десетилетия International Business Machines (IBM) губи

...
За първи път от десетилетия International Business Machines (IBM) губи
Коментари Харесай

IBM изгуби лидерството по получени патенти

За първи път от десетилетия International Business Machines (IBM) губи лидерската позиция по брой патенти, получени в Съединени американски щати през 2022 година. Това бележи смяна в тактиката на дългогодишния водач на пазара на интелектуална благосъстоятелност.

Според Harrity LLP през 2022 година IBM е получила 4 743 патента, което е с 44% по-малко от 2021 година, отстъпвайки място на Samsung Electronics, която е получила 8 513 патента. Спадът на патентите се следи във всички софтуерни области, само че най-много в технологиите за полупроводници и хардуерна памет.
-->
Дарио Гил, началник на IBM Research, съобщи пред Bloomberg, че намаляването на броя на патентите отразява смяна в тактиката, призната през 2020 година, с цел да се концентрира върху главните бизнес области на IBM и да освободи инженерите от отнемащия време развой на патентоване.

" Решихме повече да не претендираме за водачество по брой патенти, само че да останем водач в региона на интелектуалната благосъстоятелност и да продължим да имаме едно от най-силните портфолиа в света в нашите предпочитани технологии ", сподели Дарио Гил.

През последните 29 години корпорацията е водеща в света по брой получени патенти, като от 1996 година насам е генерирала доходи от лицензирана интелектуална благосъстоятелност в размер на 27 милиарда $. През последните години обаче приходите понижиха, защото някои компании не желаят да заплащат лицензионни такси.

IBM възнамерява да продължи да печели от интелектуалната си благосъстоятелност. " В предпочитани области като хибридните калкулации в облак, изкуствения разсъдък, полупроводниците, киберсигурността и квантовите технологии ще продължим интензивно да ги патентоваме и пазиме ", сподели Гил.

Samsung от дълго време е на второ място след IBM, като от 2017 година насам записва повече от 8000 нови патента годишно, съгласно Harrity LLP. Компанията постоянно получава патенти за технологии за образни екрани и гласова връзка. Китайски софтуерни компании като ByteDance Ltd. (компанията майка на TikTok) и Baidu Inc. също са регистрирани като компании с един от най-резките скокове в броя на получените патенти в листата на Harrity LLP.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР