За първи път от 30 години делегация от българското посолство

...
За първи път от 30 години делегация от българското посолство
Коментари Харесай

За първи път от 30 години: Без българска делегация на честванията за 24 май в Москва

За първи път от 30 години делегация от българското посолство няма да взе участие в публична гала пред паметника на светите братя Кирил и Методий във връзка 24 май в съветската столица Москва. Това заяви БНР.

Честването на Деня на славянската книжовност и просвета, както се нарича в Русия, е формален празник в страната от 1991 година По традиция неговото отбелязване започна с молебен пред паметника на Светите равноапостоли и просветители на Славянския площад в центъра на Москва.

Вечерта на Червения площад ще се състои гала концерт под наслов " Вяра. Надежда. Любов ". Той ще бъде открит от съветския патриарх Кирил. В него ще вземат присъединяване 365 души от съветския народен юношески симфоничен оркестър и разбъркан хор, известни оперни артисти, както и диригентът и живописен началник на Мариинския спектакъл Валерий Гергиев - Маестрото, за който

През последните две години съветската страна дава спорни изказвания, свързани с делото на Кирил и Методий. През 2017 година съветският президент Владимир Путин сподели по време на среща с тогавашния македонския държавен глава Георги Иванов: „ Днес е специфичен ден и за Русия - Денят на славянската книжовност, а славянската писменост и литература са пристигнали до нас от Македонска земя. “

В началото на май месец тази година руският дипломат в България Елеонора Митрофанова обаче сподели, че " славянската книжовност и славянското свещенодействие в Русия са пристигнали от България ".

България отбелязa 24 май с церемонии и шествия в цялата страна. Стотици жители се включиха в шествието в столицата, което стартира от площад " Независимост " и приключи с публично празненство пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.



Сред присъстващите на церемонията бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, премиера Кирил Петков, вицепремиера и министър на екологията Борислав Сандов, просветният министър Николай Денков, министърът на културата Атанас Атанасов и ръководителят на парламента Никола Минчев.

Президентът Румен Радев се включи в тържествата в Пловдив, където изнесе слово пред Хуманитарната гимназия, която носи името на светите братя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР