За първи път от 2015 г. цените на имотите в

...
За първи път от 2015 г. цените на имотите в
Коментари Харесай

Брокер: В зависимост от това дали апартаментът е завършен, или не - вървят между 1900 и 2100 евро на кв. м

За първи път от 2015 година цените на парцелите в Европейския съюз означиха спад. По данни на Евростат през последните три месеца на 2022 година те са се намалили с 1,5 % по отношение на предходното тримесечие.

Спадът е в 15 от 27-те страни членки. Най-сериозен той е в Дания и Германия, където парцелите са поевтинели надлежно с 6,5 и 5 на 100.

Все още има страни, в които повишаването продължава.

На фона на общата наклонност за спад България е измежду страните, в които въпреки и с понижени темпове, покачването на цените продължава.

Светла Петкова отдавна избира апартамент. Цените в стремежи регион, я карат да разшири периметъра на търсене.

Апартаментът, който се намира в квартал " Кръстова вада “, е 120 квадратни метра и се продава от 3 месеца. Макар да е единствено на шпакловка и замазка, цената му е 220 000 евро или 1800 евро за квадратен метър.

Подобна е обстановката и с другите жилища в региона. 

" В взаимозависимост от това дали апартаментът е приключен, или не вървят сред 1900 и 2100 евро на квадратен метър. През последните месеци се вижда едно леко мъртвило, само че това не значи, че ще тръгнат надолу, несъмнено “, изясни брокерът Симеон Симеонов.

В множеството страни в Европа обаче към този момент се вижда намаление на цените на парцелите, а повода са по-високите лихвените проценти, наложени от Европейската централна банка. 

" Това е доста значима смяна. Всъщност тя може би бележи края на едно развиване най-малко от 6-7 години, в което цените на парцелите растяха, макар че потребителската инфлация беше ниска в цялата еврозона, в това число и Източна Европа “, сподели Лъчезар Богданов, Главен икономист в Института за пазарна стопанска система.

Очакванията на икономиста са, че пазарът на парцели в България скоро ще последва западноевропейската наклонност. Кога тъкмо обаче, съгласно него не може да се планува, съобщи bTV.

" Ако създадем една прилика с рецесията 2008 година, тя тогава пристигна с 9-12 месеца забавяне “, изясни Богданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР