За първи път от 12 години отборът на САЩ спечели

...
За първи път от 12 години отборът на САЩ спечели
Коментари Харесай

Триумф за САЩ в най-бързото щафетно бягане в историята

За първи път от 12 години тимът на Съединени американски щати завоюва златните медали в щафетата на 4х100 м на международно състезание по лека атлетика. Американците го сториха на шампионата в Доха (Кат), триумфирайки в незабравим край, който ще остане в историята като изцяло най-бързото щафетно тичане въобще.

В състав Крисчън Коулман, Джъстин Гатлин, Майкъл Роджърс и Ноа Лайлс квартетът на " отбор USA " финишира за 37,10 сек., което е второто най-хубаво достижение на всички времена. Удивителното е, че второто и третото време - 37,36 сек. на Англия (Адам Джемили, Жарнел Хюз, Ричард Килти, Нетаниъл Мичъл-Блейк) и 37,43 сек. на Япония (Шухей Тада, Кирара Шираиши, Йошихиде Кирю, Абдул Хаким Сани Браун), също отстъпват единствено на международния връх и се подреждат под №2 и №3 в историята. Четвърти пък се класира отборът на Бразилия (Родриго до Нашименто, Витор Уго дос Сантош, Дерик Силва, Пауло Андре Камило де Оливейра) с десетия най-хубав резултат - 37,72 сек., и по този начин четири от времената на ст. " Халифа " в събота вечер влязоха в Топ 10 на безконечната класация.

Засега неосъществим наподобява върхът на Ямайка от олимпийските игри в Лондон `12, когато Неста Картър, Майкъл Фрейтър, Йохан Блейк и Юсейн Болт пробягаха 4х100 м за фантастичните 36,84 сек. Тогава обаче четиримата именити спринтьори на процедура бягаха без конкуренция, като показателно е, че нито един от останалите резултати във финала на Олимпийския стадион в английската столица не е даже в Топ 70 на най-хубавите бягания в дисциплината.

За финален път Съединени американски щати, които са рекордьори с общо осем трофеи в щафетата на късия спринт, бяха печелили златото на международното в Осака `07. Във финала тогава Дарвис Патън, Уолъс Спиърман, Тайсън Гей и Лирой Диксън победиха бъдещия хегемон Ямайка в състав Марвин Андерсън, Юсейн Болт, Неста Картър и Асафа Пауъл. Ямайците завоюваха международната купа на идващите четири следващи шампионати (Берлин `09, Дегу `11, Москва `13, Пекин `15), преди Англия да стъпи на върха пред родна аудитория в Лондон `17.

При дамите в Доха `19 международен първенец на 4х100 м стана щафетата на Ямайка с най-хубавия резултат в света за сезона. Наталия Уайт, Шели-Ан Фрейзър-Прайс, Джониел Смит и Шерика Уилямс финишираха за 41,44 сек., а сребърните и бронзовите оценки заслужиха четворките на Англия (Аша Филип, Дина Ашър-Смит, Ашли Нелсън, Дарил Нейта) с 41,85 сек. и Съединени американски щати (Дезирея Брайънт, Тиана Даниълс, Моролейк Акиносун, Киара Паркър) с 42,10 сек.

За Ямайка това е общо пети успех в щафетата при дамите и четвърти на последните шест международни шампионати след тези в Берлин `09, Москва `13 и Пекин `15. 32-годишната Фрейзър-Прайс бе част от всеки от тези " златни " квартети, като на всяко от въпросните шампионати завоюва и самостоятелната купа на 100 м - в това число в този момент в Доха, и към този момент има общо девет международни трофеи в персоналната си сбирка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР