За първи път Хъбъл“ и Джеймс Уеб“ - титаните на

...
За първи път Хъбъл“ и Джеймс Уеб“ - титаните на
Коментари Харесай

За първи път „Хъбъл“ и „Джеймс Уеб“ наблюдаваха едно и също събитие – разбиването на DART в астероид

За първи път „ Хъбъл “ и „ Джеймс Уеб “ - титаните на галактическите обсерватории – снимаха едно и също събитие: мига, в който сондата DART на NASA се врязва съзнателно в метеорит. Наблюденията им ще хвърлят повече светлина върху този исторически миг.

В ранните часове на 27 септември безпилотният уред DART удари Диморф – дребен метеорит с диаметър 160 м), намиращ се в орбитата на своя по-голям другар Дидим (с диаметър 780 м).

Целта бе да се откри дали е допустимо да променим курса на метеорит, който евентуално се е насочил към Земята. Мисията бе „ невиждан триумф за планетарната отбрана “, съобщи шефът на NASA Бил Нелсън.

Сблъсъкът провокира относително огромен гърмеж. И чисто новите фотоси, направени от „ Хъбъл “ и „ Джеймс Уеб “, демонстрират огромните количества парчета, изхвърлени в резултат на това. Двата телескопа обаче съумяват да снимат разнообразни аспекти от събитието, което от своя страна ще помогне на учените да го изучат в елементи.

Астрономите се надяват, че с помощта на наблюденията на „ Хъбъл “ и „ Джеймс Уеб “ ще научат повече за естеството на повърхността на Диморф, какъв брой материал е бил изхвърлен при конфликта и с каква скорост. Освен това те се надяват да схванат и по какъв начин ударът е повлиял на метеорита – дали са изхвърлени голям брой огромни парчета или най-вече за тънък прахуляк?

„ Джеймс Уеб “ прави едно наблюдаване на метеорита преди конфликта и няколко – след. С помощта на своята камера NIRCam, работеща в близката инфрачервена област, телескопът снима струите от материал, изхвърлени от галактическото тяло.

През идващите няколко месеца „ Джймс Уеб “ ще употребява както NIRSpec, по този начин и инструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument), с цел да научи повече за химическия състава на Диморф.

Междувременно „ Хъбъл “ също снима събитието – на фотосите, направени от него, изхвърленият материал наподобява много на лъчи, извиращи от самото тяло на метеорита. Някои от тях наподобяват леко изкривени и за момента никой няма визия за какво. Наблюденията на „ Хъбъл “ демонстрират също по този начин, че яркостта на Дидим се е нараснала трикратно след конфликта.

И „ Хъбъл “, сходно на „ Джеймс Уеб “, ще продължи да следи Диморф през идните три седмици.

Всичко това е единствено началото. През октомври 2024 година европейската сонда „ Хера “ ше тръгне по пътя на DART и ще изследва в елементи последствията от конфликта. Това е и първата задача, която ще изследва двойна астероидна система.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР