за първи път ексклузивно застана пред камерата на bTV. Секретарят

...
за първи път ексклузивно застана пред камерата на bTV. Секретарят
Коментари Харесай

Пендиков пред bTV: Няколко милиметра в счупените прешлени ме спасиха да не бъда инвалид


за първи път извънредно застана пред камерата на bTV. Секретарят на българския клуб в Охрид приказва мъчно, защото е с шина след интервенцията във ВМА. Ще я носи още един месец.

Той ни описа всичко за нападението. Близо месец след него заканите не престават. По думите на Пендиков има информация, че може да бъде атакуван и тук в България. Заплашват и майка му, и околните му.

Следва цялото изявление, което той даде пред Ивелина Драгнева:

Защо в този миг ти е толкоз мъчно да приказваш ? Виждам , че мъчно движиш устата си . Защо е по този начин ?

След побоя имах счупена челюст и имам шини, затворена ми е устата.

Как се справяш с това ?

Трудно е, само че се оправям. Не се храня изключително. Ям единствено мляко, йогурт, чорба.

Преди да стигнем до следствията от побоя , да стартираме от начало . 19 януари , 22:30 часа . На брега на Охридското езеро . Какво се случи ?

Аз бях в заведение, в което бяха мои приятелки. Дойдоха трима индивида и започнаха да ме атакуват, че съм българин.

Само словесно ?

Само с думи. Защо съм се наричал българин, споделиха, че съм изменник. След това излязох от заведението, с цел да се обадя на Томе – ръководителя на клуба., да му кажа какво е станало. След което излезе Илия и ми взе телефона. Каза ми влизай вътре и си спри умерено, с цел да няма проблеми. Аз влязох вътре и видях, че не ме желаят в заведението. Взех си якето и излязох на открито. Отивах към паркинга, самичък. Да си взема колата и да си потегли за у дома. И там се случи всичко. Един ме удари откъм гърба, аз паднах на земята, ритаха ме най-малко 10 минути.

Как те удари откъм гърба ? С какво ?

Мисля, че беше с ръка или с бокс.

В главата ? Или ?

Във врата, тук. Където имам и счупени прешлени.

Т . е . не е бил единствено с юмруци и ритници побой ? Или не знаеш .

Не знам. Просто не виждах, бях на земята.

Само един човек ли те риташе ? И тримата ли те ритаха , удряха ?

Мисля, че бяха т римата бяха. Доколкото си припомням, повече хора ме удряха.

Познаваш ли ги ?
Само единия. Този, за който споделих на полицията - Илия Спасески.

Той е задържан в момента , повдигнато му е обвиняване . Откъде го познаваш ?

Познавам го. Охрид е дребен град, разхожда се, непосредствен човек е на Вътрешна македонска революционна организация ДПМН.

Имали ли сте различен път проблеми с него ?

Никога. Просто не сме имали някакъв непосредствен контакт, с цел да имаме някакви проблеми.

А другите две момчета ?

Другите две не ги познавам. Единият сигурно не е от Охрид, другия не съм го виждал. Не знам от кое място е.

Как си обясняваш това , че двама души толкоз дълго време се търсят и не могат да бъдат открити ? Къде биха могли да се скрият ?

Просто не знам. Не мога да си го обясня. Не единствено за тези двама души. А по какъв начин може нашият клуб " Цар Борис " да е три пъти нападан в самия център на Охрид. Отсреща има банки, казина, те не могат да схванат кой стреля в центъра на града. Това е срамно.

Абсолютно публично от Министерство на вътрешните работи в Северна Македония оповестиха , че ти си показал две от момчетата , които са те нападнали и ти си споделил , че това са Саво и Сергей Костовски . Ти познаваш ли тези момчета и посочвал ли си техните имена на полицията ?

Аз тези момчета не ги познавам. Аз техните имена не съм ги посочвал никога. Не съм ги виждал. Просто не бяха там. Не съм видял да са в заведението или на паркинга, с цел да ги посоча.

Как си обясняваш тогава това изказване ? То е публично от полицията . Според него ти си споделил , че те са те нападнали . От полицията за какво биха го показали това ?

Може би просто от полицията желаят да създадат по-голям скандал, да е по-трудно да се върна в Северна Македония, да ми създадат по-големи проблеми.

Какво се случи след нападението ? 10 минути те ритат , удрят , може би са употребявали бокс . И след това какво стана ? Не се ли появиха някакви хора , които да ти оказват помощ ?

Само една жена излезе от заведението и сподели, че в случай че не си тръгнат, ще извика полиция. И те си потеглиха, за благополучие, поради нея.

След това някой оказа помощ ли ти ?

Не, просто аз се обадих в полицията. Казах им какво е станало. Те ми споделиха " Ела тук ". Когато отидох в полицията, един служител на реда, този, който беше дежурен, излезе на открито. И в това положението, в което ме видя, сподели: " Ами, ти не си за тук, отивай в Спешната помощ ". Просто ме оставиха самичък да вървя - и в полицията, и в Спешната помощ. Без да реагират за нищо.

Прехвърлиха ме в специфична болница, където на идващия ден ми споделиха: " Търси си метод да се прибереш у дома и от понеделник да си търсиш доктор в Скопие ". Сам. И аз - в това положение, просто се обадих на посланика в Скопие, на консула в Битоля, с цел да ги помоля за някаква помощ. Не смеех въобще да се движа. Благодарение на бързите им дейности аз стигнах до България и ВМА.

Какво ти споделиха лекарите ?

Че имам счупени израстъци на третия и четвъртия вратен прешлен. И за доста малко не съм останал неработоспособен. За благополучие.

Имаш шанс .

Имам шанс.

Има ли някаква връзка съгласно теб с това , че ти си македонски българин , или просто не им се е занимавало , неглижирали са случая ?

Има връзка, че съм македонски българин. Това е несъмнено. Преди да създадем сдружение или клуб, всички бяха другарски настроени към мен. Бяхме другари. Имах доста повече другари, в сравнение с в този момент.

А ти , преди да стигнеш до полицията , до момента в който те удряха , не се ли опита да се защитиш ?

Просто не знам по какъв начин да се пазя. Не съм човек, който се бие или нещо такова. Просто легнах на земята, нападнаха ме и се свих, нямаше какво да направя. За няколко милиметра можех да стана неработоспособен със счупените прешлени. За благополучие, това не стана.

Разказваш , като че ли е нещо обикновено .

За страдание е обикновено в Северна Македония, обикновено е да те бият, да те псуват, да те стрелят, тъй като си българин. От полицията нищо да не подхващат.

От ненавист ли беше пребит ?

От ненавист. Спомням си – псуваха ме, че съм българин. Обиждаха ме, псуваха ме. 10 минути преди този момент ме нападнаха в заведението, че съм българин.

Защо реши да приказваш пред камера , за какво реши да разкажеш на обществото това , което се е случило ?

Просто аз мога да приказвам и съм тук, в България. А македонските българи в Северна Македония не могат и е доста по-трудно да приказват пред медии, да дават изявленията. Защото след всяко изявление, което даваме за малките екрани, нас от ден на ден и повече ни псуват, от ден на ден и повече получаваме закани. А когато подаваме сигналите в полицията, никой не реагира за нищо. Всичко си остава, каквото е било.

Каза македонски българин . Ти си македонски българин ?

Да!

От дребен ли си подобен , или след това стигна до този извод ?

За да си македонски българин, просто би трябвало да се осъзнаеш. В Македония учим променена, подправена история, в която българите са фашисти, татари. След четене на международна история, след четене за Вътрешна македонска революционна организация и какво е историята, осъзнах. Това е развой. Никой не се е родил и – македонски българин.

Преди това бил ли си надъхан отрицателно към българите ?

Не доста, само че не съм харесвал никой от прилежащите земи. Ние учихме такава история, че единствено сърбите са ни братя и всички други са желали да се случва нещо неприятно на Македония.

Започна да четеш международна история и какво видя там за българите ?

Видях, че сме един народ, че българите не са фашисти, че Цар Борис Трети е помагал на доста евреи, а не е навредил.

Какво последва оттова насетне ?

Първо правихме панихиди за хора, които са неразрешени в Македония. Като Ванчо Михайлов, Мара Бунева. Направихме сдружението, преди година и половина – " Цар Борис Трети ". След това открихме клуба " Цар Борис Трети ".

Кога започнаха заканите , в действителност имал ли си закани преди това нахлуване ?

Имал съм закани доста и съм подавал сигнали в полицията. През цялото време. Не единствено аз, всичките момчета сме имали закани. Подаваме сигнали, само че, както виждате, за жал...

Какви закани ? Какво ти се е случвало ?

Че ще ме убият, че ще ме пребият, ще ми възпламенят къщата. Всичко най-лошо, което може човек да намерения, аз го получавам. И го получавах, и го получавам още.

Т . е . заканите не престават и в момента ?

Продължават.

Познаваш ли тези хора , които те заплашват ?

Не ги познавам. Просто ми пишат във Facebook, Инстаграм, обществените мрежи, че ще ме убият, че следва всичко най-лошо.

Ти от няколко дни имаш денонощна полицейска защита . Нали по този начин ? Защо се постанова това ?

Защото имам закани , че ще дойдат и в България , че ще ме убият . Пращат ми фотография на оръжие и такива неща .

Случва ли се сходно нещо и на други хора ? На други македонски българи ?

Случва се от самото начало. Всички ние подаваме сигнали в полицията. Полицията по никакъв начин не реагира. Само: " Добре ". Ще напишат нещо и завършва всичко.

Колко сигнала единствено ти си подавал ?

Аз съм подавал най-малко 5-6 сигнала напоследък. Последните няколко месеца. Нищо....

Ядосан ли си ?

Много съм сърдит в полицията на всички.

Не ни оставят, когато сме повече хора в клуба, незабавно идва полиция, търсят ни персонални карти, какво вършиме тук, такива въпроси. Просто ни притискат, с цел да ни изгонят.

Страхуваш ли се от нещо ?

Страхувам се да не се случи същото или по-лошо. Да не бъдат идващите панихиди наши или на някои от момчетата, които са в Северна Македония сега.

В обществените мрежи има твои фотоси . Има някои групи , в които ти си на една фотография от панихидата в памет на Мара Бунева . Там сте 11 души и ти си зачеркнат . Има хикс върху лицето ти . Как си го обясняваш ?

Мен са ме изгонили от Македония и са наред в този момент всички останали момчета, които са на фотографията.

Това ли са главният тип закани в обществените мрежи ?

Това е – всяка минута излиза по някоя фотография в обществените мрежи, те са пребогато и просто сме привикнали.

Те ви назовават предатели . Тези хора , които са качили там фотосите ви . Има и отзиви в мнения , че в България ви заплащат . Плащат и на момчетата от фотографията и като цяло на македонските българи , за да бъдат македонски българи . Плаща ли ви някой ?

Никой не ни заплаща, просто ние, всички момчета, които сме на фотографията, сме чели история, четем още. Знаем вярната история. Това че сме предатели, това за мен е, че обичаме България и знаем историята.

Ти си с защита в момента . Семейството ти умерено ли е ? Къде се намира , до теб ли е ?

Семейството ми е в Северна Македония. В такива обкръжения не може да е умерено. Имат и те закани всекидневни. Майка ми я заплашват от самото начало. Пишат и мнения.

Какво ѝказват , какво значи заплашват ?

Че ще я убият, че сме предатели, че би трябвало да се изселим от Северна Македония, че не сме за там.

Какво следва за теб отсам насетне ? Какво мислиш да правиш ? Знаем , че си подал документи за българско поданство .

Да. Подадох на 30 декември. Сега мисля да се запиша във факултет тук в България. Това е мое предпочитание от преди, в този момент ще имам късмет да изучавам нещо, да се изуча и да се върна в Македония. Просто ние сме от там. Редно е да се върнем.... Аз съм от там, там съм роден. Там са приятелите ми, там ми е всичко. Защо да не се върна? Просто се надявам да се успокоят тези неща, които се случват от самото начало.

Какво искаш да учиш ?

Международни връзки.

Ти какво би споделил на тези хора , на трите момчета , които те нападнаха и пребиха ?



Просто ще ги попитам, освен тези, а всички хора, които ни ненавиждат и наскърбяват от самото начало: " Защо? ". Защо ни ненавиждат?

Ти проявявал ли си в миналото някаква експанзия към тях ? По някакъв метод предизвикал ли си ги ?

Никога! Аз просто не съм предизвикал. Не съм човек, който желае да предизвика, който желае да прави проблеми. Аз съм просто спокойно момче, което е македонски българин... Искам да пребивавам умерено. Не единствено аз, всички, които сме македонски българи – желаеме да сме спокойни. Да не ни ненавиждат. Ние ги обичаме, за какво те ни ненавиждат? Защо в Македония може да си всичко останало, единствено не и македонски българин?

А какво би споделил на момчетата , които са като теб македонските българи там ? Знаем за част от тях , че се опасяват , че не излизат от домовете си . Разкажи ни малко повече за тях .

Просто имат закани и знаят, че ги чакат пред постройките, където живеят, на блоковете. Знаят, че ще ги пребият, не излизат и е мъчно да си българин в Македония. Най-трудното нещо е това.

Как може да им се помогне на тях ?

На тях може единствено полицията и македонските политици, в случай че можем по този начин да ги назовем, да създадат освен това, те да са спокойни и да могат умерено да живеят... Всички македонски българи да можем да живеем умерено. Мечтая един ден да можем да се върнем в Северна Македония, умерено да кажа, че съм българин и никой да не ми направи нищо – освен на мен. На всички, които живеем в Македония и сме македонски българи. Да се оправят нещата. Да се движим устойчиво към европейския съюз, по този начин нищо не вършим.

Има ли нещо значимо , което искаш да кажеш на някого ? Към кого би се обърнал ?

Искам да благодаря на българската страна, на президентството, на министерството на външните, на вътрешните работи. На всички хора, които ми помогнаха, на докторите. От болничното заведение – на сестрите, на чистачките, на народа, който живее в България, на доктор Врабески желая да благодаря, тъй като той също доста ми оказа помощ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР