За първи път е разкрита група за шпионаж, която е

...
За първи път е разкрита група за шпионаж, която е
Коментари Харесай

За първи път в новата ни история задържаха група за шпионаж, ръководител е бивш топ разузнавач

За първи път е разкрита група за шпионаж, която е предавала класифицирана информация на Русия. Подготвили сме материал, в който са събрани доста малко доказателства, заяви на ексклузивен брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева.

 Задържаха двама военни за изнасяне на класифицирана информация Виж още

Според самия основен прокурор казусът е без аналог в новата история след 1944 година. Той благодари на ДАНС и Военно разузнаване за откриване на групата. Иван Гешевр се надява, че този случай няма да послужи за разцепление, а за обединяване. Според него не би трябвало да забравяме, че преди всичко сме българи и обичаме родината, дума която забравяме. Не би трябвало да забравяме че сме българофили. Че не ненавиждаме никоя страна.

Ръководител на групата е някогашен управителен кадър на работа " Военно разузнаване " към министъра на защитата. Неговата задача е била да построи агентурна скица, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева. Военно-окръжна прокуратура следи производството.

Вчера екипи на ДАНС и на Министерство на вътрешните работи са обискирали разнообразни адреси в София. Заради интервенцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско наличие.Групата е направила тежки умишлени закононарушения против Републиката, съобщи Сийка Милева.Тя добави, че някогашният управителен кадър на Военно разузнаване, условно наименуван резидент, е построил незаконна разследваща мрежа. Участва и брачната половинка на резидента, която е с българско и съветско поданство. Играла е ролята на медиатор, като е предавала информация и парични средства на Руското посолство.

Документирани са диалози сред нея и резидента, както и нейни визити в постройката на посолството.

Останалите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Те събирали и предоставяли на резидента класифицирана информация.

 Задържаха няколко души по съмнение за шпионаж в интерес на Русия Виж още

Първият е управителен кадър от системата на Министерство на защитата. Вторият участник е чиновник в работа " Военно разузнаване ". Третият също е настоящ чиновник във " Военно разузнаване ". Четвъртият е някогашен чиновник на " Военно разузнаване ".

От прокуратурата пуснаха записи на телефонни диалози, в които резидента дава инструкции.

Както телефонни диалози с неговата брачна половинка и видео от визитата и в посолството на Русия.

Двама военнослужещи от Министерството на защитата са арестувани за 72 часа с разпореждане на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура - София по съмнение за изнасяне на класифицирана информация в интерес на непозната страна, потвърдиха от Министерството на защитата.

Очаквайте детайлности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР