За първи път беше образувано наказателно дело срещу бивш президент

...
За първи път беше образувано наказателно дело срещу бивш президент
Коментари Харесай

Сексуалната революция на Тръмп. Бившият президент се завръща в Белия дом

За първи път беше формирано наказателно дело против някогашен президент на Съединени американски щати. Доналд Тръмп е упрекнат от огромното жури в Манхатън, че е платил 130 000 $ на порнозвездата Сторми Даниелс, с цел да мълчи за интимна връзка. Как ще приключи това?

Мръсно пране

Слуховете за връзката на Тръмп с актрисата потеглиха преди 10 години и в това нямаше нищо нелегално. Парите за Даниелс обаче бяха взети от фонда на предизборната акция и издадени като адвокатски хонорар на юрист Майкъл Коен. В щата Ню Йорк това се смята за лъжливо отчитане - престъпно закононарушение. През 2018 година юристът се призна за отговорен и получи три години затвор, само че тогава Тръмп беше президент и се измъкна от отговорност.

Сега някогашният държавен глава, който се реалокира във Флорида, е задължен да се яви в Ню Йорк, където ще бъде публично задържан, ще му бъдат взети пръстови отпечатъци, сниман отстрани и анфас. Според Си-Би-Ес това може да се случи на 4 април. Тогава ще се организира и първото правосъдно съвещание. Американските медии обаче считат, че Тръмп надали ще бъде изпратен в пандиза. Най-вероятно ще бъде пуснат под гаранция. Или даже условно - в случай че обещае да не се укрива и да не пречи на следствието.

Прокурорът ще бъде окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг, четиригодишен определен представител на Демократическата партия. Тръмп към този момент сподели, че прокурорът " прави мръсната работа за Джо Байдън ". Според някогашния президент демократите са захласнати от концепцията да го " заловен ", по тази причина са решили да обвинят почтен човек, с цел да се намесят в предизборната акция. В същото време Тръмп назова Браг протеже на Джордж Сорос.

Дори в Демократическата партия мнозина считат, че за Браг битката против Тръмп е фикс концепция. Друг претендент, демократът Тали Фархадиан Уайнщайн, означи, че Браг загатва някогашния президент при всяка опция, с цел да получи „ политическо преимущество “.

Според “Ню Йорк Пост ” незабавно след изборите Браг се е заел с възобновяването на следствието против Тръмп, само че подчинените му почнали всеобщо да напущат в символ на митинг. Мнозина се съмняват в способността на прокурора да прати авторитетния републиканец в пандиза. По обвиняванията някогашният президент може да избегне пандиза, даже в случай че бъде приет за отговорен. Изключение ще има единствено в случай че се потвърди, че е желал да се укрие или да извърши друго закононарушение. Тогава политикът е застрашен от до четири години затвор.

Преследване на два заека

Председателят на камарата на републиканците Кевин Маккарти даде обещание да стартира парламентарно следствие против прокурора. Той е уверен, че преследването на Тръмп е възмутителна корист с власт от човек, който освобождава рискови нарушители, само че отмъщава на политически конкурент.

Теоретично казусът със секс с порнозвезда в действителност може да навреди на проектите на някогашния президент да се върне в Белия дом. Дори измежду членовете на Републиканската партия към 44% считат, че Тръмп би трябвало да се отдръпна от изборите, в случай че му бъдат повдигнати публични обвинявания, съгласно анкета, поръчана от “Ройтерс ” седмица преди решението на журито.

От друга страна, съгласно изследване на “Фокс Нюз ” несъгласията към процеса са създали Тръмп по-популярен в партията. През февруари той беше подсилен от 43% от членовете на партията, в края на март - 54. В същото време известността на главния му съперник, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, падна от 28 на 24%. Републиканският социолог Дарън Шоу счита, че обвиняванията са помогнали на някогашния президент да затвърди облика на герой против несправедливостта.

Междувременно Тръмп към този момент е във Флорида, тъй че съгласно “Ню Йорк Таймс ” и Би-Би-Си неговият арест може да навреди на репутацията на ДеСантис. Възможно е гласоподавателите републиканци да обвинят губернатора, че не е скрил някогашния президент от репресиите на демократите. Затова ДеСантис осъди наказателното гонене на своя съпартиец и даде обещание да не спомага за екстрадицията му.

Юристи предизвестяват, че позицията на губернатора може да докара до рискова обстановка. За да достави Тръмп в Ню Йорк, полицията би трябвало да получи съответното позволение от Флорида. Ако там, а по-късно и в други републикански щати, откажат да екстрадират своя водач, това може да разцепи Съединени американски щати. Освен това юристите на Тръмп сигурно ще се опитат да забавят разглеждането на случая до президентските избори. Ако клиентът им още веднъж оглави страната, ще получи имунитет.

Първи в историята

Ръководителят на бранша за външна и вътрешна политика на Съединени американски щати в ИМЕМО на РАН Виктория Журавльова счита, че съдът ще прояви състрадание към Тръмп като човек, който в никакъв случай до момента не е правил сходно нещо. Освен това е извънредно мъчно да се потвърди, че той е основното настоящо лице в закононарушението. Тъй като чак в този момент се пробват да привлекат някогашния президент към наказателна отговорност, явно и прокуратурата се съмнява в личните си благоприятни условия.

" Той е решен да сътрудничи на съда, което значи, че е подготвен да играе тази игра. Как ли не се опитваха да го сгащят! Както за хипотетичен скрит план с Москва, по този начин и за апели за щурмуване на Капитолия, по този начин и за укрити налози, а в този момент се хванаха за такава нелепост! Харченето на пари от акцията за такива цели е недовиждане и разпуснатост ”, счита специалистът.

Според Журавльова обаче новият развой няма да попречи на Тръмп да взе участие в президентските избори. Освен това една скандална история единствено ще добави точки към него. " Докато тече процесът, той може да води акция. Ако бъде приет за отговорен, само че не бъде изпратен в пандиза, той отново има право да се кандидатира. Няма ограничавания в конституцията. Освен това към момента не е ясно кой печели от тази цялата история - Тръмп или демократите. Рейтингът му пораства, а електоралната база към него ще се сплоти още повече ", счита политологът.

Съмнителните обвинявания в изборни измами бяха задоволителни, с цел да се опитат последователите на някогашния държавен глава да извършат нещо сходно на държавен прелом, добавя Журавльова. Сега се разпростира същинско гонене на водача и е евентуално тяхната увереност единствено да се усили. Дори Тръмп да нямаше президентски упоритости, те сигурно щяха да се появят в този момент.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР