За обикновена американска закуска, Kellogg’s Corn Flakes има изненадващо мрачно

...
За обикновена американска закуска, Kellogg’s Corn Flakes има изненадващо мрачно
Коментари Харесай

Джон Келог: Ексцентричният здравен гуру, който създаде зърнената закуска

За елементарна американска закуска, Kellogg’s Corn Flakes има изненадващо тъмно минало.

Джон Харви Келог, който създава зърнените закуски дружно с брат си, е нещо като оракул на хигиената в Америка през 20 век. Но макар че подкрепя храненето и като цяло холистичния метод към здравето на междинния американец, Келог също е и буен евгенист и започва агресивна акция срещу мастурбирането, в която гениталиите на младите момчета и девойки са осакатенявани.

И по този начин, по какъв начин един подобен спорен човек се трансформира във барона на закуската в цяла Америка?

 BlotterKelloggsCornFlakesAdvertizement1910s

Джон Харви Келог е роден при започване на хигиеничната гражданска война в Америка, в Тирон, Мичиган, на 26 февруари 1852 година – същата година, когато е патентована първата в страната тоалетна с казанче и единствено 8 години преди изобретението на водата за уста, която в началото се употребява като антисептик.

В същото време в Америка се следи растеж на групи за самоограничение като адвентистите от седмия ден, чиито съществени акции са ориентирани против алкохола и секса. Тази композиция от рискова хигиена и самоограничение мощно повлиява върху теориите на Келог за здравето.

Той е едно от 11-те деца в семейство на благочестиви адвентисти от седмия ден, а най-бурната връзка, която ще има със собствен непосредствен, ще бъде с по-малкия му брат Уилям Кийт Келог, на който Джон Харви гледа като на интелектуално по-низш.

През 1856 г. семейство Келог се реалокират в Батъл Крийг, Мичиган, който по това време е меката за адвентистите. Тъй като са изключително уверени, че второто пришествие на Христос – и краят на света – е неизбежно, нито едно от децата в семейството не получава публично обучение. Джон обаче се образова самичък и с голямо предпочитание.

Когато изкарва здравната си степен през 1875 година, той към този момент има образуван холистичен модел за здравословен метод на живот, който черпи от нововъведенията на американското хигиенично придвижване и неговата религиозна религия, и който той назовава „ биологичен живот “:

Келог надълбоко уважава тялото („ живият храм “, както му казва) и възприема холистичния метод, с цел да се грижи за него – метод, който се основава както на хранителната просвета, по този начин и на религиозния екстремизъм. Той поддържа вегетарианството и въздържанието от секс и алкохол като назовава всяко деяние отвън тези рамки „ самозамърсяване “. В резюме, Келог лансира пълна непорочност – на тялото и духа – и измисля някои странни способи да я реализира.

През 1877 година той поема едноименния санаториум в Батъл Крийг, здравен център за адвентисти и преустройва оборудването въз основа на идеалите си за най-благоприятен живот.

В страна, в която междинната дълготрайност на живота е 41 години, а градските улици са безусловно затрупани с човешки мръсотии, санаториумът на Джон се представя като уелнес център. И реализира страховит триумф. В рамките на едно десетилетие той минава от лекуване на 300 пациенти годишно до съвсем 1200. Междувременно Келог се интересува изключително от „ прочистването “ на рутинната закуска в Америка.

 BattleCreekSanitorium

Упражнения за дишане в санаториума 

Нормалната американска закуска през 80-те години на 19 век се състои най-вече от месо под разнообразни форми: студено, желирано, пушено, осолено, пържено в останки от лой. Всички немесни други възможности, като зърнени храни или овес, лишават доста време, което прави закуската по-досадно хранене.

В сходство със устрема си за цялостна непорочност, Келог предизвиква пациентите си да ядат стерилни, здравословни храни, които съгласно него би трябвало да ядат всички примати: най-много ядки и зърнени храни и кисело мляко. И в продължение на години, той и брат му Уилям работят неуморно, с цел да усъвършенстват вид закуска на зърнена основа, която изисква минимални старания за подготвяне.

Първият им опит е от изпечени цели бисквити, които по-късно са натрошени на късчета. Те я наричат „ Granola “, само че в последна сметка са недоволни от резултата. Накрая те се стопират на житна пшеница, която в началото назовават Granose. През 1902 година преработват продукта и го назовават корн флекс.

Но някъде по това време Джон Харви последователно стопира да се интересува от работата, тъй че Уилям – същинският бизнес мозък зад цялата интервенция – купува дял от кулинарното им откритие и открива през 1906 година Battle Creek Toasted Corn Flake Company.

Той се потвърждава като маркетингов талант и започва сполучлива акция, която споделя на потребителите да „ намигнат на своя бакалин и да видят какво ще получат “, като би трябвало да получат безвъзмездна заготовка от продукта му.

Междувременно Джон Харви продължава да създава и продава Granose от личната си компания Kellogg’s и съди брат си за това кой има правото да употребява фамилното им име. Уилям също го съди…

След години правосъдни борби, през които корн флекс става все по-популярен, Уилям печели правата да употребява личното си име за бранда Kellogg’s Corn Flakes през 1920 година

„ Не ми е за бизнеса “, сподели Келог за цялата обстановка. „ Аз съм за промяната. “

Ужасен и погнусен от секса съвсем през целия си живот – той даже в никакъв случай не употребява личните си връзки със брачната половинка си – Келог започва принудителен псевдонаучен антимастурбационен кръстоносен поход, в който акцентира привързаността към пикантните храни, закръглените плещи и оплешивяването като признаците на един продължителен мастурбатор. Той заключава, че „ тази жертва безусловно умира от личната си ръка “.

Келог предизвиква родителите да завържат ръцете на децата си за леглата им или да обрежат младежите си. Още по-агресивна тактичност е да се зашие препуциума на пениса на младия мъж, с цел да се предотврати ерекция. За младите девойки той предлага изтичане на киселина върху клиторите им.

Разбира се, вярата на Келог е, че по-чистата диета, обезпечена от неговата царевична закуска, може да е задоволителна като по-малко злокобен способ за надзор на половото предпочитание на децата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР