За някои шофьори механичната ръчна спирачка е не само полезна

...
За някои шофьори механичната ръчна спирачка е не само полезна
Коментари Харесай

Пет грешки при използването на ръчна спирачка

За някои водачи механичната ръчна спирачка е освен потребна система за улеснение на работата на автомобила, само че се употребява и по време на спортно шофиране, за ръководство на колата в завой. Знаете ли обаче, че при дрифт върху механизма на ръчната спирачка има голямо натоварване. Нерядко това води до разпъване или разкъсване на жилото, както и до по-бързото изхабяване на спирачните накладки. Най-опасното обаче е, че в случай че надцените шофьорските си умения, можете да стартира неконтролирано плъзгане на автомобила, което е доста мъчно да бъде овладяно.

Експертите също по този начин означават, че забравянето на дръпната ръчна спирачка също е много постоянно срещано събитие. Вероятно съвсем всеки водач е почнал да кара най-малко един път, забравяйки да смъкна ръчната спирачка. Невниманието може да аргументи бързо изхабяване на накладките и до прегряване на спирачните дискове/барабани. Освен това скоростната кутия и силовият елемент са мощно натоварени, което явно няма да усили експлоатационния им живот.

Специално внимание би трябвало да се обърне на " ръчната " през зимата. Например, в случай че след автомивка оставите колата на ръчна спирачка и последва внезапно захлаждане, накладките евентуално ще замръзнат. В този случай е по-добре да оставите колата на първа предавка (при механични трансмисии) или в режим на паркиране (при автоматизирани скоростни кутии). Ако попаднете в неприятна обстановка, при която накладките на ръчната са замръзнали, можете да опитате да загреете механизма с топла вода, като я излеете върху барабана или диска.

Много водачи обичат да натягат ръчната спирачка до край, безусловно до момента в който имат задоволително мощ. От това деяние няма потребност. Експертите припомнят, че при вярно надъхан механизъм ръчната спирачка би трябвало да се изтегля нагоре с към 3-4 щраквания.

Обаче, в случай че оставите колата на надолнище над 10 градуса, силата на ръчната спирачка може да не е задоволителна и автомобилът може да тръгне по ската. Също по този начин, в случай че оставяте колата неподвижна за дълго време, да вземем за пример в гаража, включете на предавка и не дърпайте ръчната спирачка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР