За някои от нас офисът не е никак любимо място,

...
За някои от нас офисът не е никак любимо място,
Коментари Харесай

Вредните офис навици, които да промените от веднага

За някои от нас офисът не е по никакъв начин обичано място, само че има и такива, които в действителност си харесват работата и даже от време на време злоупотребяват с нея. Правейки това, те вредят и на здравето си, още повече, когато не съблюдават някои от обикновените офис- „ правила ” и се осланят на навиците си. Знаем, че навикът е нещо, от което постоянно доста мъчно се отърваваме. А офис навиците са наше всекидневие. Затова, дано създадем по този начин, че всекидневието ни да не вреди на здравето ни.

Да стартираме от обичания ни офис стол
Идвате, заредени с въодушевление да посрещнете деня. Сядате на стола, включвате компютъра, дилемите стартират. Но с прекосяването на деня се усещате, че стартирате да се отпускате в стола си, да се прегърбвате, да изпадате даже по някое време от него. Към края на деня ни боли врата, гърба, раменете. Защо? Защото не сте нагласили височината на стола съгласно някои съществени индикатора - равнището на очите, равнището на лактите и позицията на коленете. Краката би трябвало да са отпуснати и коленете на 90 градуса, лактите също и да са подпрени на бюрото, а очите да сочат права линия с центъра на монитора. Изключително значимо за хора, които прекарват деня си на бюрото.

Да продължим с кафето
Повечето от нас се лъжат, че тази напитка ги ободрява или ги прави по-работоспособни. Вярно е, че кафето е в положение да ни освежи и да изостри мозъка ни, само че не и когато го превърнем в безполезен табиет. За не дребна част от нас пиенето на кафе в офиса е тип „ обред ”, от който не могат да избягат, без даже да си дават сметка, че от време на време този „ обред ” ги изнервя още повече. Прекрачите ли границата и вземете ли в ръка третото си кафе за деня, помислете за неговото отрицателно въздействие, причиняващо главоболие, топли талази, качване на кръвното налягане, раздразнителност, потъмняване на зъбния гланц. Не пийте „ и още едно ” кафе, в случай че в действителност нямате потребност от него, а с цел да вършиме компания на сътрудник или просто, тъй като имате време за губене. Вместо кафе, пробвайте с вода.

Не пием вода.
О, толкоз е тривиално, нали? Но е самата истина - водата просто ни се губи и я заменяме постоянно с дребните чашки кафе, които спомагателни дехидратират, тъй като кафето е диуретично. Не забравяйте, че водата спомага функционалността на мозъка, оказва помощ при главоболие и покачва силата ви. Добре е заран да оставяте на бюрото си една бутилка вода от литър и половина и до края на работния ден да сте привършили с нея. Следете се и ще разберете. Прекаляването с кафето и забравянето за водата, могат да ви докарат съществени проблеми, изключително, когато сте в това всекидневие години наред.



Не обядваме обикновено.
Ето го и идващия ви голям зложелател - навикът да не обядвате или да обядвате пред компютъра, работейки. Обедната отмора е време, в което несъмнено имате потребност от храна и ободряване. Как тъкмо ще се освежите, в случай че си останете на стола и продължите да се втренчвате в монитора, дъвчейки парче пица? Това е едно от най-нездравословните неща, които неотложно би трябвало да спрете да практикувате. Благодарение на него освен, че ще качите тегло, а и ще се почувствате безпределно изтощени още след обедната отмора. Знаете по какъв начин постоянно откакто хапнем ни се доспива, изключително когато стоим някъде на топло. Затова излезте малко на чист въздух или най-малко отворете необятно прозореца, разходете се, до момента в който хапвате или откакто сте хапнали. Така хем ще заситите глада, хем ще се заредите с О2 и по този метод ще помогнете на мозъка да действа по-бързо и дейно. И не на последно място- кажете не на солетите и кроасаните за обяд. Знаете какъв брой нездравословни са те, изключително в случай че всекидневно ги консумирате.

Моментите за тоалет(на).
Следващият офис табиет, с който би трябвало да се разделите доста скоро, е забравянето за тоалет(нат)а. От стеснение или от липса на време- не е значимо за какво го вършиме. Важно е да спрете, с цел да не си докарате цистит или някое друго пикочно инфектиране. Ходенето до тоалетната не е единствено физиологична нужда, персонално време. за уединение, взор в огледалото, промяна на червилото, оправяне на прическата. Не е значимо ли? Помнете, че офисът би трябвало да ви бъде като втори дом, а вкъщи се усамотяваме с лекост. Ако се чувствате толкоз обезпокоени да отидете до тоалетната за 5 минути, или сте доста уплашени, или това работно място не е за вас.

Неуютно работно пространство.
Чувствате ли се добре, поглеждайки към бюрото си или противоположното - то не ви харесва и даже някак ви потиска? Ако по него, с изключение на монитора и клавиатурата, има разхвърляни още 12 хвърчащи документа и 5-6 писалки, безполезна хартийка. Или пък противоположното - в случай че е прекомерно голо и без персонален почерк...Ами няма по какъв начин да го харесвате. Погрижете се за работния си ъгъл, толкоз е просто и това също е табиет. Подредете го, украсете го със фотография на детето ви или с обичана картичка, с ваза с цветя, или с елегантен сувенир. Просто го превърнете във ваше уютно местенце, както вършиме със личния си дом.

Не почитаме работното си време.
Следователно никой различен не го почита. Научете се да разпределяте времето си вярно и не позволявайте прекомерно постоянно да оставате след работа.. Дайте си сметка, че колкото по- систематизирано и старателно си изпълнявате дилемите, толкоз по-бързо ще излезете от работа и ще можете да разполагате с повече свободно време, с цел да свършите останалите си отговорности, да видите обичания и децата или просто да релаксирате на дивана вкъщи. Хората, които стоят до по-късно в офиса, действително свършват по-малко работа от тези, които си потеглят в точния момент. И я правят подозрително качествено.

Работата е неизменима част от живота ни. Често даже да я харесваме, някак незабелязано сами я трансформираме в досадно обвързване, от което желаеме час по-скоро да избягаме. А е доста по-лесно да я създадем приятна. Защото в случай че не се отразява зле на здравето ни, в случай че ни кара да се усещаме задоволени и разрастващи се, несъмнено сме на прав път. И с изключение на, че не трябва да я вършим неприятна с навиците, които сами си сътворяваме, сме длъжни и да не я трансформираме самата нея в табиет. Знаете, че да свикнеш е едно, а да обичаш напълно друго.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР