За нова поредна обществена поръчка на БДЖ за 58 млн.

...
За нова поредна обществена поръчка на БДЖ за 58 млн.
Коментари Харесай

Нова поръчка на БДЖ по кройка за определен кандидат за 58 млн. лв.

За нова поредна социална поръчка на БДЖ за 58 млн. лева, написана с условия, на които дава отговор избран претендент, алармира ремонтният цех " Експрес Сервиз ". Той е изпратил писмо до министъра на превоза Ивайло Московски и парламентарната комисия по превоз.

От транспортното министерство споделиха пред Mediapool, че няма да разясняват поръчката все още и посъветваха компанията, в случай че счита че има нарушавания, да сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това към този момент е направено от " ТБД Товарни транспорти ", което е обвързвано с предприемача Христо Ковачки. По тази причина процедурата по търга сега краткотрайно е спряна.

Ресорната парламентарна комисия също няма мнение по " нагласената " поръчка, тъй като няма процедура да преглежда писма. Процедурата нормално е те да бъдат изпратени до способния орган – в тази ситуация Министерството на превоза, за мнение, изясни депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски пред Mediapool.

Скандалът за новия търг идва в миг, когато по искане на кредиторите на БДЖ сдружението е със запорирани сметки. От държавния транспортьор дават обещание по-късно да показват позиция по случая.

Това е следващата скандална социална поръчка. Предишната за поддържането на 9 локомотива за 4 млн. лева беше прекъсната след разпоредена инспекция от министър Московски, която откри нарушавания.

Друга огромна поръчка за поддържането и ремонта на 46 дизелови и електрически мотриси " Дезиро " на Сименс с индикативна стойност от над 137 млн. лева без Данък добавена стойност за 5 години сега е краткотрайно спряна по предписание на съда.

Новата поръчка

Новата социална поръчка на " БДЖ Пътнически транспорти " за ремонта на 30 локомотива за 58 млн. лева е оповестена на 25 април 2018 година

В средата на май са направени промени в документите. Едната е обвързвана със периода на механически обзор на един локомотив, който е продължен от 12 часа на един ден. Увеличен е и срокът за подаване на офертите от претендентите.

Според " Експрес Сервиз " тръжните условия са голословно повишени, което лимитира конкуренцията. Стойността на поръчката също е повишена в пъти, счита ремонтният цех от Русе.

Ограничаване на конкуренцията

От " Експрес Сервиз " считат, че в публичната поръчка е заложено голословен огромен размер работа. Според компанията поръчката може да бъде разграничена на обособени позиции, само че това не е направено, като по този метод се лимитира конкуренцията и се стеснява кръгът на евентуалните претенденти до само вероятният.

За последните 20 години " БДЖ Пътнически транспорти " не са осъществили толкоз доста капитални поправки, колкото плануват в актуалната процедура, показват от " Експрес Сервиз ".

В претекстовете си да не разделят поръчката БДЖ са показали, че " изборът на разнообразни реализатори би затруднил възложителя при осъществяването на капиталния ремонт… ". Освен това възможното делене на поръчката " може да докара до техническа несъответственост на осъществените поправки от разнообразни реализатори... ".

Според " Експрес Сервиз " обаче тази аргументация е нелогична, тъй като поръчката е за ремонт на едни и същи 30 локомотива по едно и също съответно задание с ясно заложени параметри.

" Извършването на ремонтите от разнообразни реализатори би провокирало конкуренция, би съкратило времето за осъществяване на поръчката и би довело до по-добри условия за БДЖ и по-добър краен резултат от ремонта на 30-те локомотива ", счита ремонтният цех от Русе.

Като мотив показва, че самата поръчка е разграничена от възложителя на две, което е посочено в оповестения проектодоговор. Едната е за ремонта на 30 локомотива – по 10 всяка година, а другата е за последващата извънгаранционна поддръжка.

Съгласно изискванията се позволява осъществяването на двете елементи да стане в две страни, едната от които би трябвало да е България. Това, всъщност, са две изцяло обособени и разнородни действия и не е разумно и обосновано условието за единствен реализатор на поръчката, счита " Експрес Сервиз ".

Събирането на две разнообразни действия в една социална поръчка и неразделянето ѝ на обособени позиции може да бъде само за ограничение на конкуренцията, счита " Експрес Сервиз ".

" Цялата професионална общественост, както и чиновниците на БДЖ знаят кой ще бъде реализатор на по този начин оповестената поръчка, а въпросът е дали ограничението на конкуренцията е положително за БДЖ и дали изнасянето на държавен капитал в чужбина е единственото допустимо решение ", питат от русенската компания.

Необосновано високи условия

Според компанията " БДЖ Пътнически транспорти " са сложили голословно високи стопански и финансови условия в изискванията на търга.

Изискването е претендентите да имат оборот от 25 млн. лева за последните три години, какъвто няма нито едно българско дружество в тази сфера, настояват от " Експрес Сервиз ". Техните доходи възлизат на 21 млн. лева

" Считаме, че чудесно познавайки евентуалните претенденти в района и техните финансови благоприятни условия, БДЖ целеустремено лимитират конкуренцията и изнасят осъществяването на поръчката отвън България ", пишат " Експрес Сервиз ".

Завишена пет пъти стойност на поръчката

Според компанията поръчката е с голословно висока планирана стойност от 58 млн. лева, която не е ясно по какъв начин е избрана. " По този метод остават подозрения за авансово координиране на цената с единствения претендент, който ще бъде позволен до " договаряния " за установяване на окончателната цена ", написа " Експрес Сервиз " до Московски. Компанията твърди, че " даже при най-тежките случаи в нашата процедура, при ремонт на над 50-годишни локомотиви, не сме фактурирали поправки на такива ценови нива ".

За образец дават ремонт на 50-годишни локомотиви, купени от Англия, които не са били в придвижване и са сходни на тези в " БДЖ Пътнически транспорти ". Ремонтът, дружно с вложените аварийни елементи и модернизацията беше на стойност към 5 пъти по-ниска от " плануваната " от " БДЖ Пътнически транспорти ", настояват от " Експрес Сервиз ".

Впечатление прави и " прогнозата " цена на следгаранционното сервизно обслужване на локомотивите. Заложено е това да стане на цена от 14 500 000 лв.. Стойността е в доста пъти над пазарната стойност за осъществяването на механически прегледи на 30 локомотива. Според разценката на БДЖ механически обзор на един локомотив ще излезе 34 500 лв.. Това прави цена от 4300 лв. за 1 час работа на бъдещия реализатор, пресмятат от " Експрес Сервиз ". Те пишат, че в техния локомотивен цех сходни прегледи се правят на цени от 3000 до 6000 лв., а не за 34 500 лева Т.е. още веднъж цената е повишена към 5 пъти.

Скрита приватизация на активи на БДЖ

От русенската компания считат, че поръчката допуска корист с активи на БДЖ и скрита приватизация на здания и уреди

Причината е, че наложително изискване е плановата техническа поддръжка да се прави на територията на България. В проектодоговора (чл.11) е посочено, че локомотивите ще се предават и одобряват за поддръжка в депата на БДЖ в София, Пловдив, Варна, Горна Оряховица, Мездра – т.е. в случайни депа на територията на цялата страна. В същото време " БДЖ Пътнически транспорти " изискват поддръжката да става за 1 ден.

" Предвид обстоятелството, че частните вложения в ремонтни здания и уреди са мощно лимитирани и са най-вече в границите на нашия цех в Русе и поради бавното напредване на локомотивите, доближаваме до практическата неспособност локомотивите да се обслужват без потреблението на сграден фонд и уреди на самите БДЖ ", считат от " Експрес Сервиз ".

Причината да считат по този начин е, че от претендентите не се изисква да потвърдят опциите си да извършват поддръжката в лични здания и със лични уреди на територията на България. Така остава подозрението за предварителна сделка за следващо отдаване без конкурс на здания и уреди, каквато процедура " БДЖ Пътнически транспорти " към този момент имат.

С тази поръчка на процедура БДЖ се отхвърля от една от главните си действия ремонта и настоящата следваща поддръжка на главната си серия локомотиви. На процедура, при реализирането на по този начин плануваната поръчка, депата на БДЖ би трябвало да останат празни, а работещите по ремонта на локомотивите в БДЖ да останат без работа, считат от " Експрес Сервиз ".

Затова те се обръщат към Московски да спре корупционните практики при ремонтите на локомотиви в БДЖ. " Като единствен български цех за ремонт на локомотиви, ние не молим за нашето толериране. Единствената ни молба е, за еднакъв късмет на всички евентуални претенденти – български и непознати, както и за транспарантни и изяснени до дъно условия при възлагането на публичните поръчки на БДЖ ", пишат в писмото си " Експрес Сервиз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР