За нов случай на пациент, развил меланом след прием на

...
За нов случай на пациент, развил меланом след прием на
Коментари Харесай

Рак на кожата след прием на лекарства за кръвно – български професор с нови данни и конкретни имена

За нов случай на пациент, развил меланом след банкет на валсартан (активната субстанция на група лекарства, известни като сартани или още ангиотензин-рецепторни блокери /АRB/, с които се третира хипертония, диабетна нефропатия и сърдечна недостатъчност), този път от медикаменти на две фармацевтични компании, оповестява кожният лекар проф. Георги Чернев.
Наблюденията на проф. Чернев са систематизирани в, като измежду създателите ѝ, а професорът удостовери пред, че е подал съответния сигнал и пред Изпълнителната организация по медикаментите.
Става въпрос за 57-годишен пациент, който е имал артериална хипертония и е пил валсартан от 160 мг на ден за 6 години. " Приеманите препарати за този интервал са два на брой, на две разнообразни фармацевтични компании, като дозата е еквивалентна. При описания пациент се следи поява на добит меланоцитен невус в региона на гърба към 1,5-2 години след пускане на лекуването с валсартан. Поставена е диагноза кожен меланом... " - това написа в резюмето на профилираната обява.
На експлицитен въпрос на кои са медикаментите и кои са компаниите, проф. Чернев отговори следното: " Диован " (Diovan) на " Новартис " (Novartis), последван от " Валсакор " (Valsacor) на КRKA. Не го възприемайте като обвиняване, а просто като действителност и констатация. Това не са първите ни, в които същите лекарства се преглеждат като вероятни тригери на меланоми ".
Припомняме, че данни за развиване на меланом след приложимост на " Диован ", както и за различен препарат на " Новартис " - " Ексфордж " (Exforge), които проф. Чернев извади на бял свят, в азбучник с първи разказани нежелани лекарствени реакции, направен от една от най-реномираните издателски групи в света, в това число на научна и здравна литература – немската Springer, в изданието Springer/Nature и бюлетина му Reactions Weekly.
Експертът подсети, че е, само че твърди, че до момента няма приемлив отговор.
Още:
" При първия разказан от нас случай на меланом на кожата, развил се след приложение на валсартан, съдържащ се в препаратите " Диован " (Diovan) и " Ескфордж " (Exforge), клиничното протичане е сходно. Поява на лезия или бенка към 2 години след пускане на лекуването и повишаване последователно до размери, като след към 5 години, в случай че не се неистина,.. е налице меланом, който след това метастазира. Пациентът сега е в етап 4, с органни метастази. Лекува се с два прелестни и ефикасни медикамента - " Мекинист " и " Тафинлар ", още веднъж на компанията " Новартис ". Те са предопределени за лекуване на меланоми. Не е обвиняване, а просто констатация на настоящите данни все още и в този случай ", изясни проф. Чернев пред, като сложи въпросът какъв брой костват въпросните медикаменти за лекуване на меланоми и каква е цената на " Диован " и " Ескфордж ". Професорът твърди, че има фрапантни разлики за цената на лекарства, които лекуват меланома в тази ситуация - към 630 000 $ за три години (по интернационална оценка) и тези, които се употребяват от същата компания за лекуване на високо кръвно - към 20 000 или малко над 20 000.
" Наблюдава се известна доза повтаряемост на оповестените от нас към ИАЛ лекарства и образуването на меланоми след това. Тези компании не се афишират за първи път към ИАЛ. Реация няма. Това е обезпокоително ", разяснява още проф. Чернев пред. Според него, от 10 август, 2018 година насам, ИАЛ не е проверила нито една от компаниите, за чиито медикаменти той е подал данни, че може да провокират рак. " Фирмите са 13 на брой и няма публични данни за документите им за генезис на дейната субстанция (независимо било то генерик или оригинал) или от кое място те са доставяни главните вещества ", твърди проф. Чернев.
Експертът обръща внимание и на следното: " Към момента се смята, че истинските медикаменти, с първичен патент, крият по-малко опасности от генеричните медикаменти заради неналичието на нитрозамини (примеси). При генериците има риск от страничните резултати на дейната съставна част, за което към този момент информирахме, само че и риск от наличност или не на нитрозамини: точно тази инспекция не е извършена за интервал от повече от 2 години в България или се крие информацията за нея. Но пък туморните форми и анамнезата на пациент няма по какъв начин да се скрият. Както и медикаментите, които са приемали, разбора на данните и научните ни изявления ". С тези думи проф. Чернев акцентира, че според наблюденията му върху пациенти, риск има както при банкет на истински медикаменти с дейна съставна част " валсартан ", по този начин и на генерични медикаменти.
" Остава отворен въпросът дали откакто държавното управление и компаниите са били осведомени за нуждата от спор и дейни дейности по повод нужда от незабавна предварителна защита – на всички равнища, включае и министър председател, здравен министър, ИАЛ, " Новартис ", те са реагирали съответно? Кой от тях в този момент ще поеме отговорността за развилите се в границите на тези към този момент над 2 години ракови форми при разказани или оповестени 10 и повече пациенти, както и десетки, не –стотици други, които се приготвят за официализиране ", пита професорът.
Той счита, че ще е хубаво да се направи ретроспективен разбор на всички пациенти по света, приемали " Диован " и " Ескфордж ". И заключва: " Наказателната отговорност във връзка с неглижиране и на прикриване на странични резултати на лекарства се води като извънредно тежка форма на престъпно деяние и предстои на съществени наказания на всички равнища ". Според него, исковете за здравни вреди може да стигнат до стойност от милиарди долари.
По-широк теоретичен взор

Проф доктор Георги Чернев разяснява и следното: " Позитивният резултат от нашите изследвания е, че откриваме неведнъж, даже допълнително от случаите, че се касае за невусно асоциирани медикаментозно индуцирани меланоми. Тоест бенка, въз основата на която се развива меланом след банкет на лекарство.
Според интернационалните изследвания това са сред 29 до 30% от случаите в международен мащаб - невусно асоциираните меланоми. Ако вземем 2018 година да вземем за пример, честотата на меланомите е 300 000, това значи, че 90 000 пациенти са с невусно-асоциирани меланоми. Към момента не се знае какъв брой от тях са взимали сартани или други, потенциращи меланогенезата или канцерогенезата лекарства. По груба първична преценка се смята, че този % би могъл да е до 30 - 40 на 100 или към най-малко 30 - 36 000 пациенти годишно. На процедура точно тук търсим превентивния резултат и редукция на брой болни. И в това е българския принос на нашата млада генерация от надеждни, бързо крачещи напред младежи, млади учени.
Няма ужасно в това да се изправяме самоуверено и да споделяме разсъжденията и истините, нашите клинични наблюдения и тяхното допустимо отражение върху международната здравна карта?! Напротив, би следвало да се гордеем с тях, макар че от време на време те са в цялостен контраст на корпоративните ползи. Погледът би трябвало да е ориентиран напред, към нови хоризонти и точно по тази причина даваме публичност за нужда от смяна - в метода на мислене и в този на деяние. "

Съгласно, сартаните имат канцерогенен резултат съгласно наличността на избрани рецептори в клетките на даден човек (т.е. не във всеки случай) - съответно става въпрос за напредък на меланома! Повече детайлности за профилирани научни изявления можете да откриете!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР