За нередности в домовете за дементно болни се пише от

...
За нередности в домовете за дементно болни се пише от
Коментари Харесай

Ремонт менте за 1.2 млн. лв. в дом за дементно болни

За нередности в домовете за дементно заболели се написа от години. Не единствено за далаверите, само че и за безобразното отношение към хората там. Незнайно за какво, едвам преди два месеца омбудсманът и прокуратурата осъзнаха казуса в неговата дълбочина, само че отбиха номера единствено с два нашумели случая: домът в Пловдив, където е записано принуждение над пациенти, и домът в Горско Косово, община Сухиндол - през 2019 година там са умряли 24-има пациенти, а прокуратурата ще потвърждава виновниците посредством ексхумация на жертвите. Похвално, само че за какво единствено тези две "институции " са оперативно забавни?

През годините, за положението на Дома за пълнолетни лица с деменция в столичния кв. "Княжево ", са подадени десетки тъжби и сигнали. Докъде ли не, защо ли не. До наскоро резултатът от тези "напъни " беше никакъв. Нищо, че единствено през интервала януари 2017 година - февруари 2018 година там са умряли общо 61 "питомци ", а през 2012 година управлението на дома бе хванато в кражба на близо 250 000 лв..

Не по-малко незабравим е и инатът на така наречен способени инстанции, стане ли дума за битовите условия. Въпреки че дементно болните заплащат за "услугите " такса в размер до 80% от пенсиите си, а техните родственици и страната непрестанно попълнят дупките в бюджета на дома, "пациентите " не престават да населяват стаи с олющени мазилки, с тежко мухлясали стени, с капещи и шуртящи при пороен дъжд тавани и тоалетни, които даже мухите и плъховете заобикалят отдалеко. И всичко това... след бурна строителна активност, глътнала 1.209 млн. лв..

Тука има пари, тука нема...ремонт

Обществената поръчка, която през 2018 година Столична община пуска за ремонта на Дома за пълнолетни лица с деменция в "Княжево ", е извоювана от строителна компания "Елегант ЛТ " ООД, благосъстоятелност на Любомир Тачев. Последствията от ремонта са разказани както в редица протоколи на Инспектората към Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), по този начин и в куп докладни на чиновници в дома и на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни ", изпратени в Столична община.

Съвсем накратко преразказано, наличието им буди неразбиране:

- развален е телефонът, с който пациентите се свързват с персонала;

- прекратени са сензорите на пожароизвестителната система;

- зейват празни шахти, поради изчезнали капаци;

- скъсани са подземни кабели;

- запушени канали редовно наводняват партерен етаж;

- хидроизолацията също поддава...

Изпълнителят "Елегант ЛТ " ООД не поправя пакостите, макар че до приключването на гаранционните периоди остават най-малко пет години. Бившият (вече) шеф на дома Румен Младенов подава сигнал за "недобре осъществени ремонтни действия ", само че среща тоталния непукизъм на инвеститорския надзор "СОФИНВЕСТ " ЕООД и въложителя на поръчката - Столична общината.

Попитахме заместник-кмета по обществените действия Албена Атанасова за какво това са резултатите при инвестиция от 1.2 млн. лева, само че отговорът й бе сбит: "Ами всичко, което е било планувано за ремонт, е ремонтирано! " След което изясни, че "по-голяма част от средствата за ремонта са отпътували за асфалтирането на алеите, които били в извънредно положение... "

Вярно или Не?

От документите, с които разполагаме, за въпросното "асфалтиране на алеите " са изхарчени над 400 000 лв.. Колкото до тяхното извънредно положение, това към този момент не е правилно! Пак съгласно документи, общително предоставени ни от "едни хора ", през 2016 година мастита строителна компания освен е подарила на дома 32 тона асфалтобетон, само че го е "постлала " усърдно върху всички алеи и площадки - отново безплатно.

Тук изникват два въпроса: "С какво са се движили немощните жители на дома, че за две години да изкъртят асфалта по алеите по този начин, че положението им да бъде оценено като извънредно? " и "По силата на каква логичност през 2016 година алеите и площадките са актуализирани с 32 тона асфалт на стойност 3000-4000 лева, а през 2018 година - с 208 тона и 100 пъти по-скъпо? "

Oтговорът, който получихме от представителя на така наречен инвеститорски надзор - инж. Ани Игнатова, звучи уместно: „ Ремонтът в Княжево не е отличен, само че е добър! “ Оправданието за мърлявата работа на компанията, тя заключи с "по принцип в България ремонтите не са на високо равнище ", тъй че и съгласно нея проблеми няма!

Условията за профилираните институции не са профилирани

Ежедневието на профилираните институции за възрастни е по-близо до приют, в сравнение с до елементарен старешки дом, където хората се самообслужват и са с всичкия си.

Между здравното и общественото министерство няма разговор, с който да се търсят такива решения на проблемите, че медицинските услуги в тези домове да гонят стандарт. Това изяснява, примерно, за какво в продължение на 12-13 месеца (2017-2019 г.) никой не съумя да откри жителите на дома в "Княжево " имат ли краста или нямат! А Инспекторатът на АСП - в нито един от протоколите си - не посмя да означи съществуването на притеснителни обриви по телата на пациентите. (Можем да публикуваме фотоси по въпроса, само че избираме да съхраним и дребното достолепие, останало у към момента живите "княжевци ").

Материалната база също не дава отговор на характерните потребности на домуващите. Вила №5, да вземем за пример, разполага единствено два броя тоалетни чинии и един душ, макар че потенциалът на въпросната постройка е 21 кревати. Този минус (меко казано) очевидно не прави усещане никому, тъй като по време на "елегантния " ремонт през 2018 година още веднъж е подминат.

Най-учудващото е, че през май месец 2019 година Атанасова желае да усили потенциала на дома от 78 на 95 души с аргумента, че... положителната материална база на Дома разрешавала това. Съвсем естествено, питането ни по ЗДОИ "Защо счита по този начин, откакто документите и снимковият ни материал потвърждават тъкмо противоположното? " не бе почетено. С "фундаменталния " мотив, че „ не е налице публичен интерес “.

Нещо, което въобще не е правилно, тъй като:

- през октомври 2018 година ръководството на дома е предоставено на неправителствена организация;

- в контракта за възлагане на услугата написа, че потенциалът е 78 души, а годишната прехрана на един "пациент ", обезпечавана от страната - посредством Столична община - е 9140 лева.;

- "традиционно " годишният бюджет на дома е приблизително към 700 000 лева, от които 400 000 лева са планувани за заплати на персонала;

- отново "традиционно ", домът е бил непрекъснато населяван приблизително от 45-50 души - отново годишно...

Официално, административното решение за повишение на потенциала на услугата се взема от Регионалната дирекция към АСП. От там обаче позволяват дома в "Княжево " да приема не 95, а най-вече 90 души.

Така че въпросът ни по ЗДОИ - "Защо се желае потенциалът на дома да скочи от 78 на 95 души? " е напълно състоятелен и е от публичен интерес. Особено, в случай че държавната дотация се изплаща на легло, а не на действителен жител.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР