За навика да угаждаме на другите, трудността да казваме Не“

...
За навика да угаждаме на другите, трудността да казваме Не“
Коментари Харесай

Жените с рак на гърдата като че ли хранят всички в своя свят, само не и себе си ♥ Луиз ХЕЙ

За навика да угаждаме на другите, компликацията да споделяме „ Не “ и пътя към себеуважението, споделено от „ Вярвай в себе си “ (изд. „ Слънце “).

Ракът на гърдата: какво съставлява това?

Има един открит модел, който виждам у съвсем всяка жена с рак на гърдата. Тези дами елементарни по никакъв начин не умеят да споделят „ не ”. Гърдите са олицетворение на храната, а дамите с рак на гърдата сякаш хранят всички в своя свят, единствено не и себе си. Много име мъчно да кажат „ не ”. Нерядко са били възпитавани от родители, които са употребявали виновността и операцията, с цел да постановат дисциплинираност. Сега те са възрастни, угаждат на близките, заобиколени са от хора, които непрекъснато желаят от тях да вършат повече, в сравнение с могат да създадат, без да се пренапрягат. Тези дами непрестанно се претрупват поради другите и споделят „ да ” на претенции, които в реалност не желаят да удовлетворят. Те дават и дават, до момента в който не им остане „ храна ” за самите тях.

Отначало е доста мъчно да се научим да споделяме „ не ”, тъй като хората в близост ни, които са общували с нас, са привикнали, че постоянно споделяме „ да ”. И когато за първи път изречете „ не ”, чак се разсърдват. Бъдете подготвени за тази реакция. Всеки, който се учи да споделя „ не ”, би трябвало да изтърпи най-малко първоначално насрещния яд. Първият път, когато кажете „ не ”, е най-трудният. Когато се учите да казвате „ не ”, изключително значимо е да не се извинявате, тъй като извършите ли го, другите ще се заловен за това. Отсрещният постоянно може да се възползва от вашето опрощение. Просто изречете „ не ”. „ Не, не мога да го направя ”. „ Никога повече ”. „ Не, към този момент няма да го върша ”. Всяко малко изказване, което споделя уверено „ не ”, ще свърши работа. Отсрещният явно ще се разсърди, само че в би трябвало да знаете, че в този случай гневът му няма нищо общо с вас. Той е обвързван с него самия. Само не забравяйте да си кажете: КОГАТО КАЗВАМ „ НЕ ” НА ТЕБЕ, КАЗВАМ „ ДА ” НА СЕБЕ СИ. Повтаряйте си това мощно изказване и то ще ви накара да се чувствате добре. Ако три пъти кажете на другия „ не ”, той към този момент ще спре да желае от вас, осъзнавайки, че пред него стои към този момент различен човек. А вие идвате от напълно друго място – някъде от вътрешната страна у вас.

За хората, които са привикнали да угаждат на близките, може да бъде доста мъчно да изрекат първото „ не ”. Спомням си, че бях се изпотила първия път, когато се самозащитих. Мислех, че светът ми ще свърши и ще пропадна. Светът ми не свърши; той се промени и аз започнах повече да се самоуважавам. Затова разберете – това е единствено развой, през който би трябвало да минете. Другите се сърдят, тъй като към този момент не им давате, не продължавате да се самораздавате поради тях, даже могат да ви нарекат егоистки. Но на процедура ви споделят, че вие просто не вършиме това, което те желаят от вас да извършите – ето за това става въпрос. Помнете – и не забравяй-те, – че когато кажете „ не ” на тях, вие казвате „ да ” на себе си. И в това време унищожавате вътрешното си възмущение.

Познавам жена, която се раздели със брачна половинка си за известно време; допустимо е това да не е за непрекъснато. Сега обаче брачният партньор й няма кого да упреква за нещата, които при него не вървят както би трябвало. Няма по какъв начин да са неточности на отсъстващата му брачна половинка. И той стартира да се учи да гледа на живота по друг метод. Двамата й синове, към този момент зрели хора, в този момент я почитат, за какво се е защитила и към този момент прави това, което самата тя желае да прави. Много забавно е да следя по какъв начин цялото семейство се трансформира. За нея беше мъчно да пред-приеме този ход, само че тя го направи и целият й живот се прекатурна. За всяка жена идва време, когато има потребност да се запита: „ Кое е най-хубавото за мен? ” Това може би е нов въпрос за дамите. Психолозите поучават дамите, които желаят разлъка или бракоразвод, да се запитат: Как ще ми бъде по-добре – в случай че остана или в случай че си потегли? ”

Избрано от: „ Вярвай в себе си “, Луиз Хей, изд. „ Слънце ”, 2008
Снимка: louisehay.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР