За нас най-важни са заплатите, доходите и подкрепата за икономиката“Надяваме

...
За нас най-важни са заплатите, доходите и подкрепата за икономиката“Надяваме
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Внесохме в НС закони в подкрепа на работници, деца, млади хора, енергийно бедни и пенсионери

За нас най-важни са заплатите, приходите и поддръжката за стопанската система
“Надяваме се да има държавно управление. Много значими неща ни предстоят. Виждате, че приемането на бюджета зацикля, а той е най-важният закон сега. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването “Неделя 150 ” на БНР. 

“Внесеният от служебния кабинет закон за удължение на действието на настоящия бюджет значи едно – заледяване на приходите при повишаващи се цени и проблематична зима. Ние не сме съгласни с това ”,  категорична бе тя и добави, че Българска социалистическа партия към този момент е внесла своите продължения за възстановяване на закона, измежду които 850 лева Минимална работна заплата, да се запазят ваучерите за храна, които постоянното държавно управление усили от 80 на 200 лева, безвъзмездни учебници и медикаменти за деца, освобождение от налог на младежи до 26 години и необлагаем най-малко на прага на беднотия от 504 лева.  

“Категорично считаме, че би трябвало да има таван на цените, какъвто има към този момент в цяла Европа. Да има две цени – за небогати и за хора с повече благоприятни условия. Да има изчистено разбиране за енергийно небогати и да се оказва помощ на тези хора ”, добави водачът на българските социалисти. 

Нинова изясни, че сред първо и второ четене на закона за удължение на бюджета могат да се вършат допълнения, като левицата към този момент е подхванала стъпки за провеждането на срещи с парламентарните групи за правенето на пакет най-малко, към който всички да се обединят. “За нас най-важни са обществената сфера, заплати, приходи, поддръжка за стопанската система, тъй че да оцелее през зимата. Другите партии ще кажат и своите цели. Дано да стигнем до резултат. Мисля, че има разсъдък, тъй като сътрудниците потвърдиха такава среща и потвърдиха предпочитание да подобрим бюджета, импортиран от служебния кабинет ”, съобщи тя. 

“Тъй като още няма ръководещо болшинство в Народното събрание, се гласоподава тематично, съгласно това партиите какви позиции са декларирали. В един миг се събрахме партиите, които желаят връщане на смесеното гласоподаване, а онзиден видяхме една коалиция, която поддържа експорт на оръжие за Украйна и закупуването на новите 8 F-16, която ние нарекохме “коалиция на войната ”. Но за страната значимото е, че сега има плаващи болшинства, което е несигурно ”, разяснява тя обстановката в Народното събрание и акцентира потребността да се търси устойчиво болшинство, което да  решава поредно и твърдо значимите за България въпроси. 

“Няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. Няма да подкрепим мандат на Движение за права и свободи и подобен даден на “Възраждане ”. Ако третият мандат пристигна при нас, ще създадем опит да съставим болшинство и да има непоклатимост в страната ”, напомни позицията на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

Според нея е необичайно единодушието на “Продължаваме смяната ” да водят диалози с ГЕРБ. “От сутринта те си дават разнообразни сигнали. Г-н Плевнелиев сподели, че е съдействал за тези диалози на една среща в едно посолство. Г-н Петков се разграничи леко от господин Плевнелиев. Г-н Дунчев споделя, че в Политическа партия има хора, които желаят власт и постове. Очевидно в “Продължаваме смяната ” текат някакви процеси и има динамичност в отношение им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към държавно управление сред “Продължаваме смяната ” и ГЕРБ, или е пиар акция, с която двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Ще изчакаме резултата от нея и тогава ще имаме позиция ”, разяснява в тази връзка Нинова. 

По нейните думи машинното гласоподаване не е спряло пазаруването на гласове и репортажите и следствията от последните избори го показвали. “Връщането на смесеното гласоподаване е значимо по друга причина – явно е, че една част от българските жители не гласоподават поради машините. Мислим, че връщането на смесеното гласоподаване ще увеличи изборната интензивност ”, изясни Нинова. 

Тя напомни, че след всяка изборна нощ партиите разясняват с терзание непрекъснатото рухване на изборната интензивност и делегитимирането на институциите. “Голямата цел е повишение на изборната интензивност като даваме опция на всеки да гласоподава по желание. Още повече, че последните изследвания демонстрират, че обществото е разграничено съвсем на половина сред машините и хартията ”, акцентира водачът на Българска социалистическа партия. 

“Много години сме се борили против подправените протоколи, само че това значи, че всички партии и служебният кабинет признаваме, че не можем да се оправим с този проблем. Защо – всички партии имаме представители в комисиите. Ако се драскат и подправят протоколи, значи това става с присъединяване на наши представители. Ако има злоупотреби, това значи, че служебният кабинет не може да подсигурява почтени избори. И единствено тъй като страната и партиите не могат да се оправят с един проблем, желаят да го решат с различен, лишавайки част от хората от глас. Няма по какъв начин това да стане ”, разяснява тя за потребността институциите да си свършват работата да подсигуряват честността на вота и хора да имат опция да избират по какъв начин да гласоподават. 

Нинова обърна внимание и че машините са оставили едно подозрение: “Така и не ни бяха предоставени кодове. Все още не е направен от ЦИК доклада за преброяването на отрязъците и дали то съответствува с това, което е излязло от машината, а мина месец от изборите. На машини в няколко области излезе надпис “Дневникът е фалшифициран ” и никой до през днешния ден не дава информация за това. Всички тези проблеми наслагват от ден на ден подозрение в процеса, а като нямаш доверие в машините, хората не излизат да гласоподават. ” 

“Отношенията ни с президента са кардинални и по значими въпроси. Горещата фаза беше, когато се водеше нечувана чистка в администрацията и се връщаха фрагменти на ГЕРБ, не че това е завършило. Това е кардинален конфликт – или се бориш против този модел, или го възстановяваш. Ние сме на първата позиция ”, сподели още Корнелия Нинова. 

Според нея логиката на процесите демонстрира, че се върви към президентска република. “Президентът ръководи към този момент задоволително дълго през служебни кабинети и без надзор от законодателната власт. Трябва партиите да реагираме на това. От Българска социалистическа партия сме безапелационни – парламентарното ръководство би трябвало да се резервира и  то е най-хубавото за България. Това беше и една от аргументите да подкрепим избирането на ръководител на Народното събрание. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на тези, които желаят президентско ръководство ”, безапелационен бе водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР