За нас, като Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е

...
За нас, като Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е
Коментари Харесай

Петя Аврамова: Трябва да спрем обезлюдяването на по-малките населени места

За нас, като Министерство на районното развиване и благоустройството, е значимо да поддържаме всички райони в страната, с цел да спрем обезлюдяването на по-малките обитаеми места и концентрацията на популацията в огромните градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската взаимност се обновява градската среда, влага се в модернизацията на над 400 учебни заведения и детски градини, здравни и обществени заведения. Това сподели във Варна през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, представена от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Във Варна министър Аврамова е взела участие в полемиката "Образцова община " и е връчила награди на отличени общини.

Петя Аврамова е обърнала внимание, че през новия програмен интервал се планува фокусът да бъде върху планове, които дават отговор на потребностите и спецификите на всяка област. Така финансирането ще стигне и до най-малките обитаеми места и няма да има бели петна по картата на България, което ще разреши на хората да останат по родните си места.

Изграждането на съвременна пътна инфраструктура продължава да бъде приоритет, тъй като комфортните пътища притеглят нови вложения, вършат хората гъвкави и мобилни, усъвършенства качеството на живот, е споделила министър Аврамова.
По думите й, по тази причина се форсира построяването на автомагистрала "Хемус ". Предвижда се връзката сред София и морската ни столица да бъде подготвена до края на 2023 година Внимание се обръща и на по-малките пътни артерии, които също са значими за икономическото развиване на района. Със средства от Оперативна програма “Регионално развитие” към този момент е изцяло ремонтиран второкласният път Варна - Добрич - Кардам, който е най-кратката връзка от Румъния към курортите по българското Черноморие. Със средства от бюджета на АПИ в размер на близо 26 млн. лева бяха ремонтирани виадукт "Звездица " и 8 км от Автомагистрала "Черно море ", както и 12 км от първокласния път Златни пясъци - Варна.

В отговор на въпрос от медии за построяването на автомагистралата "Черно море " министър Аврамова е коментирала, че магистралният пръстен е приоритет на държавното управление, само че се работи съгласно опциите на бюджета и средствата от европейските фондове. Обсъждани са разнообразни разновидности, в това число концесия. В момента с европейско финансиране се построява автомагистрала "Струма ", като тече тръжна процедура за сектора през Кресненското дефиле. От бюджета бяха обезпечени 112 млн. лева без Данък добавена стойност за 134 км от автомагистрала "Хемус ". Работи се по правенето на всички планове, ПУП-ове и парцеларни проекти за последния сектор от 90 км сред Велико Търново и Буховци на автомагистралата, напомнят от Министерство на регионалното развитие.

Около 240 млн. лева са нужни за главен ремонт на долно и горно строене, замяна на пътната плоча и асфалтовата настилка на Аспаруховия мост, тъй като оборудването е сходно на виадуктите по автомагистралите. За него ще се търсят целеви средства. Текущият ремонт се извършва от общината по съглашение с АПИ.

Сред значимите за Варна планове е и този за ВиК инфраструктура на стойност близо 140 млн. лева Над 80 млн. лева ще бъдат предоставени безплатно от ОперативнаТА стратегия "Околна среда 2014-2020 ". ВиК сдружението към този момент входира плана в Управляващия орган.

Регионалният министър Аврамова е коментирала, че към този момент има идея за нов Закон за водоснабдяването и канализацията. Предстои да бъде образувана работна група, която ще изготвя текстовете. Обсъждат се всевъзможни разновидности, тъй че секторът, който е недофинансиран, да може да дава добра услуга. Преработва се планът на наредбата за ВиК услугите, като се търси най-справедливия метод за систематизиране на регистрираните водни количества.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР