Изтече крайният срок, в който всички общински и многопрофилни болници,

...
Изтече крайният срок, в който всички общински и многопрофилни болници,
Коментари Харесай

Крайният срок изтече: Ще има ли повече ТЕЛК комисии?

Изтече крайният период, в който всички общински и многопрофилни лечебни заведения, които нямат ТЕЛК комисии , би трябвало да разкрият такива. В момента у нас работят към 75 комисии. Целта е техният брой да скочи двойно.

Общинските и държавните лечебни заведения трябваше да разкрият по една комисия, а университетските многопрофилни лечебни заведения – най-малко по две.

Все още обаче не е явен резултатът от мярката.

 Промени в ТЕЛК: Броят на комисиите ще се усили двойно България 3 мин. Промени в ТЕЛК: Броят на комисиите ще се усили двойно  България 2 мин. " Умират, нямат никакви приходи ": Заради липса на лекари - стотици хора са без решения на ТЕЛК-Русе  Заседание на Тристранния съвет: Обсъди се увеличение на броя на ТЕЛК комисиите в страната България 2 мин. Заседание на Тристранния съвет: Обсъди се увеличение на броя на ТЕЛК комисиите в страната  Проблеми с ТЕЛК: По-малко от половината комисии издават решение в период България 1 мин. Проблеми с ТЕЛК: По-малко от половината комисии издават решение в период  ТЕЛК в Ямбол спря пенсията на жена, която не може да се движи Тази сутрин 2 мин. ТЕЛК в Ямбол спря пенсията на жена, която не може да се движи  Промени в ТЕЛК: Броят на комисиите ще се усили двойно България 3 мин. Промени в ТЕЛК: Броят на комисиите ще се усили двойно  България 2 мин. " Умират, нямат никакви приходи ": Заради липса на лекари - стотици хора са без решения на ТЕЛК-Русе  Заседание на Тристранния съвет: Обсъди се увеличение на броя на ТЕЛК комисиите в страната България 2 мин. Заседание на Тристранния съвет: Обсъди се увеличение на броя на ТЕЛК комисиите в страната  Проблеми с ТЕЛК: По-малко от половината комисии издават решение в период България 1 мин. Проблеми с ТЕЛК: По-малко от половината комисии издават решение в период  ТЕЛК в Ямбол спря пенсията на жена, която не може да се движи Тази сутрин 2 мин. ТЕЛК в Ямбол спря пенсията на жена, която не може да се движи

С 80% ТЕЛК поради сърдечно заболяване, Боряна Трифонова чака към този момент няколко месеца, с цел да разбере по кое време документите ѝ ще бъдат прегледани. Днес още веднъж идва, с цел да ревизира за какво процедурата се бави.

Снимка: Редакторски екип


„ Самото систематизиране може би, тъй като са малко комисиите, по тази причина чакаме толкоз. Нужни са освен повече ТЕЛК комисии, а по електронен път да подадем и получим нещата “, споделя тя. 

Боряна се лекува в столичната болница „ Св. Екатерина “. Надява се отсега нататък казусът ѝ да се преглежда точно там.

От болничното заведение обясниха, че са образувани две ТЕЛК комисии. Едно от опасенията им е обаче дали случаите, които ще доближават до тях, ще са в региона, в която специализират – сърдечно-съдови болести.


„ Ние не можем да освидетелстваме пациент с психиатрично заболяване, да вземем за пример. Чуват се клюки, че ще би трябвало да наемаме външни консултанти, на които болничното заведение ще би трябвало да заплаща. Надявам се това да не се случи, тъй като в допълнение ще ни затрудни “, споделя Георги Найденов, зам.-директор на УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

Комисиите ще проработят едвам откакто лекарите преминат образование – евентуално до 3 месеца. В тях ще работят по трима лекари и един механически секретар.

„ Тук идва един проблем, че е планувано възнаграждение по 60 лв. на решение. Ако разделите това на тези четири души, заплащането е много ниско за труда, който би трябвало да положат. Докторите са окей, въпросът е като условия да не стане по този начин, че още веднъж лечебните заведения би трябвало да финансират тази интервенция “, разяснява зам.-директорът на УМБАЛ „ Св. Екатерина “.

Снимка: iStock


На този стадий нарастване на възнагражденията не се планува. А съгласно препоръчаните промени разпределянето на документи ще е на инцидентен принцип от средата на годината.

От здравното министерство обявиха, че следва да стане ясно с какъв брой се е нараснал броят на комисиите . От лечебните заведения, които не са съумели да основат комисии, ще се изиска да обяснят за какво. Как ще се работи – ще се реши, откакто станат ясни причините им.

А пациентите споделят, че системата продължава да не е в тяхна изгода.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР