„За нас има няколко важни, но смущаващи въпроса. Първият е,

...
„За нас има няколко важни, но смущаващи въпроса. Първият е,
Коментари Харесай

Нинова: За нас е притеснение хората с двойно гражданство да заемат висши публични длъжности


„ За нас има няколко значими, само че смущаващи въпроса. Първият е, че при плана, импортиран от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи за промени в Конституцията, всички мнения са негативни. Няма нито едно положително мнение и това е смущаващо”.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

В Народното събрание се организира полемика сред представители на Българска социалистическа партия, ГЕРБ, ПП-ДБ и “Възраждане” и членове на Великото Народно заседание. На полемиката е и министърът на правораздаването Атанас Славов.

Нинова акцентира, че препоръчаните в този тип промени в правосъдната система не се поддържат от гилдията.

„ За нас е терзание хората с двойно поданство да заемат висши обществени длъжности. Нито един от текстовете, препоръчани на първо четене, няма да останат и в този си тип до края”, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. Тя изрази предпочитание всички въпроси да бъдат разисквани с създателите на сегашната Конституция.

Стефан Стоянов, народен представител от Великото Народно заседание от Съюз на демократичните сили, Мариела Митева, народен представител в 7-то Велико Народно заседание и народен представител в 37-то Народно събрание, показаха мнение, че недоумяват за какво е нужно Висш съдебен съвет да се разделя на прокурорска и правосъдна гилдия. Митева счита, че би трябвало да се обясни дали би трябвало да се сътвори нов инспекторат.

„ Трябва стабилен мотив, с цел да се открие нов. Относно мандатите на инспекторите съгласно мен би трябвало основният контрольор да има 5-годишен мандат, а инспекторите 4-годишен”, счита Митева.

Тодор Предов, юрист от съдийската гилдия, разяснява, че измененията не са подложени на задоволително необятно публично разискване, както е било до момента.

„ 8% от жителите утвърждават измененията, това е рекордни невисок %. Формираното евроатлантическо болшинство очевидно цели обгръщане на всички управляващи, особено правосъдната, което е недопустимо”, счита Предов. Той е сериозен и към концепцията жители с двойно поданство да заемат обществени длъжности.

Атанас Славов, министърът на правораздаването, разяснява, че Конституцията от 1991 година е демократична, която дава отговор на възприетия интернационален стандарт.

Александър Томов, някогашен вицепремиер и народен представител от Българска социалистическа партия, посъветва да се върнат към условието за интернационално утвърждение на Конституцията, тъй като сегашната е получила такова утвърждение.

„ Битката за консенсус би трябвало да бъде докрай”, сподели Томов, след което изрази съображения по отношение на препоръчаните промени в Съдебната система. „ Ако се ускори парламентарната квота при набиране на членове на Съдийската гилдия и Прокурорската гилдия, в случай че те бъдат разграничени, ще се докара до същия резултат – ще се превземе правосъдната власт”, разяснява Александър Томов.

Томов акцентира, че никой не е изразявал съображения за неконтролируема президентска власт по време на разписването на Конституцията. „ Чл. 92 от главния закон е изцяло задоволителен за ограничение на властта на държавния глава”, счита някогашният вицепремиер и създател на сегашната Конституция.

Еленко Божков счита, че щом има нужното болшинство от 2/3, то ръководещите би трябвало да свикат Велико Народно заседание и тогава да проведат измененията в Конституцията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР